Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Toch geen kerstakkoord bij de cao verzekeraars

De vakorganisaties en de werkgevers in de verzekeringsbranche zijn al lange tijd in gesprek over de nieuwe cao voor de verzekeringssector. Op 19 december hebben we wederom een poging gewaagd om tot elkaar te komen. Graag leggen we u uit waarom dit weer niet gelukt is.

Weer een poging!
De vorige onderhandelingen zijn we met onenigheid uit elkaar gegaan. Het meningsverschil dat wij met de werkgevers hadden is inmiddels uitgepraat. Maandag 19 december zijn werkgevers en vakorganisaties daarom weer verder gegaan met het cao-overleg. Beide partijen hadden goede intenties om tot elkaar te komen. Helaas is dat niet gelukt!

Pensioen en loon
Voor de werkgevers is het een harde voorwaarde dat de werknemers een hogere bijdrage aan het pensioen gaan betalen. Vakorganisaties wilden weten of de werkgevers een hogere salarisverhoging zouden aanbieden indien wij akkoord zouden gaan met een verhoging van 1%-punt van de werknemersbijdrage in de pensioenkosten. We weten nu dat het aanbod van de werkgevers dan wel iets hoger wordt, maar niet voldoende.

Wat houdt ons verdeeld?
loonbod werkgevers: De werkgevers bieden 1% structurele salarisverhoging met ingang van 1 januari 2017. En 0,75% structurele loonsverhoging op 1 januari 2018. De looptijd van de cao zou dan 24 maanden zijn van 1 juli 2016 tot 30 juni 2018. Dit lijkt misschien nog wel aardig, maar van die 1% in 2017 moet je de inflatie (circa 0,6%) en de hogere pensioenbijdrage (circa 0,7%) eigenlijk aftrekken. Tevens moet je er ook rekening mee houden dat de WW- en WGA verzekering, die vakorganisaties willen afsluiten ook nog geld kost. Doordat de overheid de werkloosheidsuitkering heeft verslechterd lijkt een reparatie nodig, maar deze komt wel voor rekening van de werknemers. Daarbij is een salarisverhoging van 0,75% in 2018 echt aan de lage kant, in een tijd dat de economie aantrekt en de koopkracht van de medewerkers dus ook kan verbeteren.

Loonvraag vakorganisaties: Vakorganisaties willen zowel in per 1 januari 2017 als per 1 januari 2018 een structurele salarisverhoging van 1,5% voor de medewerkers. Hiermee realiseren we een bescheiden koopkrachtstijging voor de medewerkers in de sector. Deze loonstijging ligt bovendien zelfs nog iets onder het gemiddelde van 1,6% dat nu in Nederland wordt afgesproken in cao’s. Wij vragen dus niks bovenmatigs.

Hoe nu verder?
Vakorganisaties en werkgevers hebben gezamenlijk vastgesteld dat het verschil te groot is om te overbruggen. Werkgevers willen niet omhoog met loon en bonden kunnen niet echt omlaag. Het cao-overleg zit daarmee helaas opnieuw in een impasse. In januari 2017 gaan de vakorganisaties zich beraden. Houd er rekening mee dat we een beroep op de leden moeten doen. We hebben jullie steun nodig voor een betere salarisverhoging. We zullen weer bijeenkomsten gaan organiseren en komen dus graag bij jullie langs. Heb je een clubje van zo’n 15 collega’s bij elkaar, laat het ons weten, dan komen we naar jullie toe om de situatie te bespreken.

Want jullie mening is van belang!
Zoals jullie zien is er nog steeds een groot gat tussen beide partijen. Toch is een nieuwe cao uiteindelijk wel het doel! We horen daarom graag jullie mening, advies en ideeën! Laat het weten aan Sandra Hendriks, s.hendriks@cnvvakmensen.nl 

Fijne feestdagen
Voor nu goede feestdagen gewenst! Wij komen in het nieuwe jaar terug met meer informatie en hopen in de tussentijd van jullie te horen.

Meer informatie en vragen
Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat het me dan zeker weten. Je kunt me als volgt bereiken: Sandra Hendriks, s.hendriks@cnvvakmensen.nl, 030-751 1540/ 06 105 395 20. Op verzoek van CNV Vakmensen nemen de bonden tijdens deze onderhandelingen een kaderlid mee aan de cao tafel. Als CNV kaderlid gaat Sape van der Meer, werkzaam bij Felison (onderdeel van  de Bovalgroep) dochter van a.s.r. mee. Ook hij beantwoordt natuurlijk graag jullie vragen via s.vandermeer@amersfoortse.nl.

Lid worden! Jij bent al lid en daar zijn we heel blij mee! Maar misschien wil je jouw collega’s ook wel lid laten worden, dan kan dat natuurlijk. Kijk op https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden voor meer informatie.


Sandra Hendriks
Sectorbestuurder

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid