Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Leden akkoord met onderhandelingsresultaat ING

De leden van CNV Vakmensen hebben met een overtuigende meerderheid ingestemd met het cao-onderhandelingsresultaat en het Sociaal Plan ING. Dit houdt in dat CNV Vakmensen de cao en het sociaal plan kan tekenen. Dat hebben wij ING laten weten. Zowel SP als cao gaan in op 1 januari 2018.

Het akkoord van de leden betekent dat de cao en het sociaal plan kunnen ingaan
Nu de leden akkoord zijn, gaan zowel de cao als het sociaal plan met ingang van 1 januari 2018 in. Er waren leden die vroegen of zij nu al beroep kunnen doen op sommige afspraken, zoals vaderschapsverlof. Dat is niet zo, alleen wanneer ING daar coulant in is. Formeel gelden de afspraken vanaf 1 januari 2018. De cao geldt voor 1 jaar, dus voor het jaar 2018. Het sociaal plan geldt echter 5 jaar. De reden hiervoor is dat er rust ontstaat in de organisatie voor wat het sociaal plan betreft. Als er definitieve teksten zijn, zullen partijen de cao tekenen. Wij hopen deze teksten zo snel mogelijk te kunnen publiceren. Het oordeel van de leden is bepalend geweest, maar ook niet-leden waren tevreden met het resultaat.

Perspectief op werk belangrijkste item in de afspraken
Zowel voor de afspraken in de cao als die in het sociaal plan is perspectief op werk leidend. Immers: je werk verandert continu en reorganisaties zijn ook aan de orde van de dag. Om jou inzicht te geven in wat je kunt zal je -voordat je een Mijn Koersplan maakt- eerst een Koerscheck doen. In Mijn Koersplan werk jij uit wat je kunt doen om up-to-date in je werk te blijven (plan A), wat je kunt doen om bij ING te kunnen blijven werken (plan B) en wat je kunt doen om je kansen te vergroten wanneer je buiten ING gaat werken (plan C). Jij weet dan wat er voor jou nodig is om je perspectief op werk te behouden of te vergroten. Je krijgt een halve dag om hiermee aan de slag te gaan. Daarnaast krijg je, als je aan de slag gaat met je plan, 375 euro en later nog eens 375 euro op je leerrekening. Deze leerrekening is van jou en kan je ook (fiscaal aantrekkelijk) meenemen naar een eventuele andere werkgever. Met dit geld kan jij aan je eigen ontwikkeling werken. Ook is de afspraak gemaakt dat er voor boventallige medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt een werkgelegenheidsfonds komt, met als doel deze medewerkers aan het werk te helpen.

Perspectief op balans werk/privé
Wij hebben afgesproken dat wij de werkdruk goed in de gaten zullen blijven houden. Ik hoor daarom graag wat jouw bevindingen zijn. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over partnerschapsverlof (in alle media vaderschapsverlof genoemd) en één dag per week kunnen werken voor een goed doel voor 60-ers. Ook zal mantelzorg prominent aandacht krijgen.

En natuurlijk is geld ook belangrijk
Daarom hebben wij een loonsverhoging van 1,7% afgesproken en heb je daarnaast recht op 1,5 diversiteitsdag ter waarde van 0,6%. In het sociaal plan is ook een beëindigingsvergoeding opgenomen.

Komende tijd met jou en je collega’s in gesprek over beoordelen en waarderen
Voor de nieuwe cao willen wij (CNV Vakmensen, andere vakorganisaties en ING) graag van jou weten wat jij wil met beoordelen, belonen of andere vormen van waarderen. Daarvoor gaan we met jullie in gesprek. Deze gesprekken (en wellicht enquêtes) vormen dan input voor de cao na 2018.

Pensioen ook een cao-issue ná 2018
De komende tijd zal vanuit Den Haag (de wetgever) een verandering komen voor wat betreft pensioenen. Dit zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de ING-cao ná 2018. De pensioenregeling zal wederom gewijzigd moeten worden. Natuurlijk houden we jou daarvan op de hoogte.

Binnenkort een afspraak over het 3e WW-jaar
Eindelijk is er een landelijke afspraak over het 3e WW-jaar. Dat betekent dat wij bij ING die afspraak nu ook handen en voeten kunnen gaan geven. Daar hoor je binnenkort meer over.

CNV Vakmensen gaat jou bellen
Wij willen graag weten wat jij van onze inzet bij ING vindt en van het werk dat wij doen voor onze leden in het algemeen. Daarom wordt er de komende tijd steekproefsgewijs gebeld met leden werkzaam bij ING. Natuurlijk kan jij je bevindingen met ons delen op www.jeachterban.nl of per mail delen met ondergetekende. Dit geldt ook voor al jouw vragen en opmerkingen.
 
Ike Wiersinga,
bestuurder/onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 23 50 09 86
E i.wiersinga@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid