Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV-inzet voor pensioendossier ING: wat vind jij?

De huidige pensioenregeling loopt 31 december 2018 af. Daarom moeten wij over een nieuwe regeling praten. Dat is nu lastig omdat het nog niet zeker is wat er vanuit "Den Haag" komt voor wat betreft toekomstige pensioenen. Daarom leggen wij nu onze voorstellen voor de korte termijn aan je voor.

Op 1 januari 2019 is de ING-CDC pensioenregeling afgelopen. Voor die tijd moet er dus een nieuwe pensioenregeling komen, die is afgesproken tussen ING en CNV Vakmensen en de andere vakorganisaties. Ondertussen wordt er in Den Haag door de SER en de regering nagedacht over een nieuw, toekomstig pensioensysteem. We hebben geen idee hoe lang dat nog gaat duren. En het CDC-pensioenfonds heeft ruim tijd nodig om dat niet voor 1 januari 2019 uit te kunnen voeren. Reden voor cao-partijen om te opteren voor een tijdelijke regeling (voor ongeveer 3 jaar). 

Stemmen over onze inzet

Wij horen graag jouw mening over onze inzet. Breng je stem uit, dit kan tot uiterlijk 14 februari 2018. 

Onze inzet

Voor onze inzet nemen we de huidige regeling als basis met enkele veranderingen. Wij willen ING het volgende voorstellen:

 • De huidige pensioenregeling is zowel inhoudelijk als financieel de basis voor onze onderhandelingen.
 • Door de huidige lage rente zijn wij ons bewust geworden van het effect dat een wisselende rente kan hebben op pensioenen. Tevens blijkt het feit dat wij met ons allen ouder worden effect te hebben op pensioenen. Om die beide effecten op te vangen willen wij de systematiek van premiebetaling (zowel van werkgever als van werknemer) wijzigen. Daarbij denken wij aan een systeem met een bandbreedte van een minimum en een maximum totale premie.
 • Omdat wij vinden dat jij als medewerker duidelijkheid moet hebben over jouw inkomenseffecten als je pensioenpremie moet betalen willen wij graag een vaste verhouding tussen wat de werkgever en wat jij betaalt afspreken.
 • Wettelijk gezien moet het pensioen met ingang van 1 januari 2018 een opbouwpercentage (het percentage, waardoor je pensioen jaarlijks wordt opgebouwd) 1,875 zijn tegen een pensioenrichtleeftijd van 68 jaar zijn. Wij willen dat dit het uitgangspunt is voor de nieuwe regeling.
 • Het was ook mogelijk om bij een pensioenrichtleeftijd van 67 jaar een opbouwpercentage van 1,753 af te spreken. Dat hebben wij tijdelijk voor 2018 gedaan. Het geld dat daardoor eenmalig bespaard is, willen wij inzetten op het effect van de kostenstijging en de verhouding tussen degenen die nog actief in het pensioenfonds deelnemen en de zogenaamde inactieven.

We praten graag met jou erbij

Als er vanuit 'Den Haag' duidelijkheid over wat er in de toekomst met pensioenen gaat gebeuren, willen cao-partijen graag met jou en je collega’s in gesprek. Jij hoort nog van ons hoe wij dit willen doen. 

Voor vragen of opmerkingen kan je bij mij terecht.

CNV Vakmensen
Ike Wiersinga
E i.wiersinga@cnvvakmensen.nl 
M 06 23 50 09 86

 

 


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid