Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Persbericht CNV in reactie op berichtgeving Rabobank

Met ingehouden adem keken de medewerkers van de Rabobank uit naar de berichtgeving van vandaag. Topman Wiebe Draijer zou eindelijk duidelijkheid geven over de nieuwe strategie en de gevolgen voor het personeel. Helaas zijn die gevolgen overeenkomstig wat boze tongen in de media al beweerden.

Boze droom komt uit: 12000 arbeidsplaatsen bij Rabobank op de schop

Maar liefst 12000 arbeidsplaatsen gaan verloren in de jaren 2016 t/m 2018. Een keiharde en schokkende boodschap voor het personeel. Sandra Hendriks, onderhandelaar CNV: “Omdat de omvang van het ontslag zo niet past bij de eigen traditie van de coöperatieve Rabobank lijkt de klap onder het personeel extra hard aan te komen. Zeker na de recente reorganisaties die al hebben plaatsgevonden. De emoties zijn daarom ronduit heftig te noemen. Een boze droom is voor veel mensen werkelijkheid geworden.”

Dichterbij met minder mensen

Het is duidelijk dat de ontslagen niet beperkt kunnen blijven tot bepaalde groepen mensen in de organisatie. Alleen automatisering van functies op de lagere niveaus biedt nu onvoldoende uitkomst. Hendriks: “Na bezuinigingen aan de voorkant, het kantorennet, zal nu aan de achterkant van de organisatie, bijvoorbeeld bij ondersteunende diensten als IT, administratie en P&O verder worden bezuinigd.” Hoe deze massale ontslagronde gaat uitpakken voor de nieuwe strategie, namelijk de meest klantgerichte bank worden dichterbij de klant, is voor CNV nog een raadsel. Hendriks: “Deze kolossale bezuiniging op het personeel lijkt eerder haaks te staan op het maximaal service willen bieden dichtbij mensen. Dan wil de bank graag ook nog innovatief zijn. Daar geeft dit oude recept van massa-ontslag maar weinig blijk van.”

Sociaal Plan

Het bestaande sociaal plan met het oog op reorganisaties loopt eind 2016 af. Er moet voor het anticiperen op deze nieuwe reorganisatie zeker een nieuw sociaal plan komen. CNV is daar al samen met de collega-bonden over in gesprek met de Rabobank. Zwaartepunt voor CNV ligt hierbij op het tijdig aan de slag gaan met de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Hendriks: “Een zoveelste sociaal plan bij een zoveelste reorganisatie in de financiële sector. Er is geen sector in Nederland te vinden die de laatste jaren verhoudingsgewijs zo zwaar door ontslagen getroffen is. Dat is een trieste constatering.”

Voor meer informatie

Sandra Hendriks, onderhandelaar CNV: 06 - 10539520

Evert de Groot, voorlichting: 06 - 10884141

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid