Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Denk mee over Sociaal Plan Rabobank

Hoe vind jij dat een sociaal plan bij Rabobank eruit moet zien? Vul de enquête in en laat het ons weten! CNV hoort graag hoe jullie de mededeling van Rabobank over de vele ontslagen hebben ervaren en hoe jullie hierover denken. Daarom hebben we een speciale enquête over het sociaal plan gemaakt.

9000 extra banen weg

Ondanks dat het al even in de lucht hing, kwam het grote getal woensdag jl. toch wel als een schok. Naast de 3000 functies die nog uit de oude plannen in 2016 moeten vervallen, telt Rabobank er de komende 3 jaar (2016, 2017 en 2018) nog eens 9000 arbeidsplaatsen bij op. Dat is natuurlijk echt een enorm aantal, zo ongeveer 25% van het totale personeelsbestand. Wij snappen dat dit tot onrust leidt en dat mensen zich afvragen hoe de bank dit gaat opvangen. Gaat al het werk dan zoveel veranderen, of moeten de achterblijvers nog harder gaan werken, en hoe komt dit ten goede aan de klanten?

Reactie CNV

Deze vragen hebben we als CNV ook allemaal gesteld. Het werpt nogal een schaduw op de toekomstplannen van het bedrijf als je er tegelijkertijd bij vertelt dat zoveel mensen niet meer nodig zijn in die toekomst. Bovendien stelt het nog hogere eisen aan de ontwikkeling en inzetbaarheid van medewerkers van de bank. Iedereen zal nu na moeten gaan denken over een andere baan. Buiten de Rabobank, misschien zelfs wel buiten de financiële sector. Zijn het bedrijf én de medewerkers hier wel klaar voor? En zo niet, dan zal dat heel gauw moeten veranderen!

Wat is er nu geregeld?

Dat brengt ons op het geldende sociaal plan. Het huidige sociaal plan, geldt samen met de arbeidsvoorwaarden cao tot eind 2016. Maar duidelijk is inmiddels dat de reorganisatie veel langer door gaat lopen, namelijk ook in 2017 en 2018. Ook voor deze medewerkers is dus een goed sociaal plan nodig. Wat CNV betreft zal de nadruk echt nog meer moeten komen te liggen op het vinden van ander werk. Pas als dit echt niet lukt, dan komt de financiële vergoeding in beeld. Omdat ook de bank duidelijkheid voor de medewerkers belangrijk vindt, hebben wij begin december jl. al een eerste sessie gehad om met de bank over een nieuwe sociaal plan te praten. Dit was een werkgroep, waarin we ook allerlei Rabo-collega’s van bijv. het mobiliteitscentrum Samen Werkt uitnodigen om hun ervaringen met ons te delen. Op basis van al deze informatie zullen we in 2016 de onderhandelingen over een nieuw sociaal plan gaan starten.

Geef je mening over een nieuw sociaal plan

Maar natuurlijk mag de input van de Rabo-medewerkers niet ontbreken. Want wij willen natuurlijk ook erg graag weten wat jullie vinden van het huidige sociaal plan. Wat kan er beter of moet er anders? Welke keuzes moeten wij maken als vakbond en waar ligt de nadruk op tijdens de onderhandelingen?

Vul daarom vóór 30 december a.s. onze enquête in en laat ons je mening weten.

Kijk op:
www.surveymonkey.com/r/rabobonden-sp2017

Samen staan we sterker, ook als vakbonden

Hoewel er natuurlijk veel onderlinge verschillen zijn tussen de drie vakbonden bij de Rabobank, hebben we ook een groot aantal dingen gemeen. We voeren daarom samen campagne als RaboBonden en houden ook gezamenlijk deze enquête. Steun je deze campagne van de RaboBonden? Like ons op www.facebook.com/rabobonden

Wil je meer weten?

Voor vragen kun je natuurlijk altijd contact opnemen met bestuurder Sandra Hendriks, s.hendriks@cnvdibo.nl, 023-5670684.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid