Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Zet je koers uit bij ING

Vandaag start bij ING een campagne om aan de slag te gaan met “mijn koersplan”. In de cao is afgesproken dat om klaar te zijn voor de toekomst je aan de slag gaat met je eigen koersplan. CNV Vakmensen vindt dat gelet op alle veranderingen het belangrijk is je eigen koers te bepalen.

Komende jaren vervallen 2300 arbeidsplaatsen in Nederland
In Nederland zullen er 2300 arbeidsplaatsen vervallen. In België vervallen 3500 arbeidsplaatsen. Dit komt zowel door digitalisering als door outsourcing. Die getallen blijven staan en veranderen niet. In België is er inmiddels een sociaal plan. Omdat in België de wet- en regelgeving anders is dan in Nederland lijkt het optisch minder, maar dat is niet het geval. In Nederland zitten wij nog in onderhandeling over het sociaal plan. Ik hoop daar in de komende weken iets meer over te melden.

De manier van werken verandert ook
Naast het vervallen van arbeidsplaatsen wordt ook het werken binnen ING anders. Veel werkzaamheden zijn IT-werkzaamheden geworden. Er wordt steeds meer agile gewerkt. Dat wil zeggen in teams, die steeds van samenstelling veranderen en die door trial and error de bank voor de toekomst vormgeven.

Door alle veranderingen is het nodig om zelf aan de slag te gaan
Omdat zowel ING verandert als de omgeving buiten ING is het nodig dat jij ook zelf aan de slag gaat met je eigen ontwikkeling en inzetbaarheid. Immers: Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. En als slimme vent zorg je dat je klaar voor de toekomst bent. In de cao staan afspraken die jou in staat stellen om aan de slag te gaan.

Aan het werk met je koerscheck, kies je koers en mijn koersplan
Op 31 maart begint de campagne je te activeren met je eigen koers aan het werk te gaan. Om te bepalen waar jij momenteel staat qua kansen op de arbeidsmarkt vul je de koerscheck in. Op basis daarvan kijk je op kies je koers. Daar kan je keuze maken uit talloze mogelijkheden om aan je eigen ontwikkeling te werken. Daarna maak je je eigen koersplan. In dat koersplan heb jij 3 plannen uitgewerkt. Plan A: wat is voor jou nodig om binnen je eigen functie aan het werk te blijven. Plan B: wat is nodig om binnen ING aan het werk te kunnen blijven. Plan C: Wat is nodig om ook buiten ING te kunnen werken. Dit koersplan bespreek je met je eigen leidinggevende. Let wel: Je leidinggevende kan niet zeggen dat dit momenteel geen prioriteit heeft. Natuurlijk moet alles wel in het redelijke: bijvoorbeeld een 55-jarige die een pilotenopleiding wil gaan doen is niet zo reëel.

CNV Vakmensen: Werken aan je eigen inzetbaarheid blijft belangrijk
CNV Vakmensen vindt het werken aan je eigen inzetbaarheid belangrijk. Het is toch veel beter om aan het werk te zijn dan met een zak geld achter de geraniums te zitten. Vaak wordt aan mij gevraagd: Heeft dat allemaal dan wel zin? Een ding weet ik zeker: Als je niets doet, dan kom je zeker nooit meer aan het werk. Dus het advies is ga vooral aan de slag. In het Kies je Koersprogramma zit ook de door ons loopbaanadviesbureau James Loopbaan ontwikkelde Kansscan. In een aantal gesprekken met goede opgeleide adviseurs kan jij dan je koers uitzetten. Je kunt ook via info@jamesloopbaan.nl je aanmelden voor zo’n scan.

In de nieuwe cao nog meer aandacht voor werken aan je inzetbaarheid
Nadat wij het overleg over het sociaal plan hebben afgerond, gaan we aan de slag met de nieuwe cao. Beiden lopen eind van dit jaar af. De resultaten zullen wij dan ook aan jou voorleggen. Werken aan je inzetbaarheid is niet alleen broodnodig maar ook leuk. Je kunt werken aan wat jou drijft en wat voor jou belangrijk is. Daarom wil CNV Vakmensen de afspraken in de cao over arbeidsmarktfit (inzetbaar zijn) nog meer aanscherpen. Als jij daar ideeën over hebt dan hoor ik dat graag. (i.wiersinga@cnvvakmensen.nl).

Heb je nog vragen en opmerkingen?
Vanzelfsprekend kan je ook voor vragen en opmerkingen bij mij terecht.

Met vriendelijke groet,
CNV Vakmensen,
Ike Wiersinga
E i.wiersinga@cnvvakmensen.nl
M 0623500986

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid