Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Periodiek overleg ING en een vraag aan jou

Tijdens het periodiek overleg tussen CNV Vakmensen en de andere vakorganisaties met ING is er gesproken over Zapping 2.0., de enquête over belonen en waarderen, de commotie rondom de deal met het OM en het komende cao-traject. Voor wat betreft het laatste vragen wij ook naar jouw ideeën.

Zapping 2.0. (even anders en rekening houden met wensen van medewerkers)
Het oorspronkelijke idee van Zapping wordt aangepast. Gelukkig zijn nu medewerkers betrokken bij de invulling ervan. Het idee was dat doordat iedereen van telefoontje tot afhandeling bezig was met de klant er efficiënter en sneller gewerkt zou worden. Dat bleek niet zo te zijn. Daardoor was er meer inzet van flexmedewerkers nodig dan oorspronkelijk gepland. Voor Zapping 2.0. hebben medewerkers kunnen aangeven op welk deel van de rol zij inzetbaar wilden zijn. Het merendeel van de wensen van de medewerkers is gehonoreerd.
Per 1 december gaat dit in. Graag horen wij jouw ervaringen. 

Enquête belonen en waarderen goed bekeken
De enquête hoe wil jij gewaardeerd worden is massaal bekeken. Ook hebben velen deze al ingevuld. Heb jij dat nog niet gedaan. Het is belangrijk voor de input voor de cao. Dus reageer vooral als je dat nog niet hebt gedaan.

Reacties van medewerkers over commotie deal OM
Leden hebben richting CNV Vakmensen boos, onbegrijpend en verdrietig gereageerd op de deal met het OM. Weer moesten medewerkers boze klanten te woord staan. Jammer. En alhoewel daarna er in dialoogsessies uitgebreid met medewerkers is gesproken en er een goede mail van Vincent van den Bogaard is gekomen, is het lastig voor medewerkers om dit te begrijpen.

Het cao-traject gaat zo langzamerhand beginnen: Wat vind jij belangrijke thema’s?
Het sociaal plan loopt nog door. Er is een afspraak gemaakt over de pensioenen. Later hoor je hoe dit onderdeel gaat uitmaken van de cao.
Maar voor wat betreft het overige loopt de cao op 1 januari 2019 af. Dat betekent dat wij weer gaan onderhandelen. En de planning is zo dat de onderhandelingen doorlopen in het 1e kwartaal van 2019. Natuurlijk gaan wij het over waarderen en belonen hebben. De input van de medewerkers-enquête hierop is voor CNV Vakmensen, de andere vakorganisaties en ING belangrijk. Vanzelfsprekend hebben wij het over een loonsverhoging.

CNV Vakmensen heeft al jaren op rij het thema de menselijke maat als centraal thema, dat over alles heen gaat op de agenda gezet. Dat zullen we weer doen. Maar ook kijken wij naar inzetbaarheid met vragen als:

 • Werken de ABC-plannen en met name C-plannen, met als inzet hoe blijf ik aan het werk buiten ING, voor iedereen?
 • Wat werkt wel en wat werkt niet in mijn Koers ?
 • Is het tijd voor talentmanagement i.p.v. groene en rode bolletjes?
 • Hoe blijf je in balans en vitaal?
 • Is er niet alleen aandacht om extern onbekend talent binnenhalen maar ook aandacht voor het talent van arbeidsgehandicapten, die al in de organisatie werken?

Tenslotte is het nu ook tijd om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de cao eens stevig op de kaart te zetten.

Met een aantal actieve CNV-leden in het CNV ING meedenkteam zijn bovenstaande thema’s boven komen drijven. Maar wellicht heb jij ook nog een thema dat je in wilt brengen. Graag horen ik dat van je via i.wiersinga@cnvvakmensen.nl. Op basis van de thema’s zullen wij in november een enquête uitdoen. En de bevindingen daaruit zullen input zijn voor de voorstellenbrief van CNV Vakmensen.

Vragen en/of opmerkingen
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Dan kun je ook bij mij terecht.

Ike Wiersinga
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 23 50 09 86
E i.wiersinga@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid