Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Hoe nu verder met pensioenoverleg ING?

De afgelopen week liepen de emoties rondom de beloning van Ralph Hamers hoog op. Gelukkig is dat voorstel ingetrokken. Maar CNV Vakmensen heeft veel emotionele reacties gekregen. Daarom stellen wij jou de vraag: Wat betekent dit voor het pensioenoverleg?

Door lage rentestand lopen de pensioenkosten op, reden om daarover met ING te praten
Omdat de rente laag is en omdat wij met ons allen ouder worden liepen de kosten voor het pensioen nogal op. Met name ING moest meer betalen dan tevoren bedacht. Bovendien loopt aan het eind van het jaar de pensioenovereenkomst af en moeten we sowieso gaan praten met ING over de pensioenregeling. Maar ook uit Den Haag zal er een wijziging in de pensioenen komen. Omdat wij nog niet weten hoe die Haagse wijziging eruit ziet, hebben ING en de vakorganisaties besloten om nu alleen het hoogst noodzakelijke te regelen.

De gesprekken gaan over wie betaalt welke premie en welke pensioenrichtleeftijd gaat gelden
De pensioenpremie die jij betaalt loopt conform nog geldende afspraak langzamerhand op naar 7,5% in 2020. Die afspraak blijft gelden. In de onderhandelingen kijken wij naar de totale premie (dus zowel wat jij betaalt als wat ING betaalt). Vakorganisaties willen dat die totale premie maximaal 35 % kan bedragen en minimaal 27,4%. ING wil dat de totale premie maximaal 28% kan bedragen en minimaal 23,1%. ING wil dat na 2020 de verhouding tussen wat jij betaalt en wat ING betaalt 1/3-2/3 wordt. Vakorganisaties denken aan een verhouding van ¼ -3/4. Dus als de premie 30% is dan betaal jij in het voorstel van ING 10% en in het voorstel van de vakorganisaties zal dat dan 7,5% zijn.

Over de pensioenrichtleeftijd van 67 jaar en daarbij behorend opbouwpercentage van 1,775 lijken wij het eens te zijn.

De vraag is: hoe nu verder te gaan met het pensioenoverleg gelet op wat er afgelopen week gebeurd is?
Wij hebben ING aangegeven dat wij onze leden willen vragen hoe wij nu verder moeten met het pensioenoverleg. Daarom gaat het geplande overleg van a.s. dinsdag niet door. Omdat de pensioenovereenkomst afloopt zullen wij toch een afspraak moeten maken. Graag willen wij van jou weten welk gevolg deze hele gebeurtenis moet hebben voor het pensioenoverleg. Je kunt reageren via mijn mailadres.

CNV Vakmensen
Ike Wiersinga
E i.wiersinga@cnvvakmensen.nl
M 0623500986

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid