Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Hoe verder na enquete ABN AMRO

CNV Dienstenbond en de andere bonden, hebben inmiddels de enquête gesloten. We hebben meer dan 1000 reacties ontvangen. Hoe zijn we daarmee verder gegaan?

Van de 1000 reacties, was ca. 75% vakbondslid en 25% niet. Er is geen verschil in opvatting tussen deze groepen. De uitvraag is daarmee dus representatief voor de medewerkers bij ABN AMRO.

Terecht

Bijna 93% van de respondenten vindt het terecht, dat de bonden de bank vroegen om hun voorstel in te trekken. Daarnaast wilde bijna 70% niet dat wij verder zouden spreken met de bank op 14 oktober.
Ruim twee derde van de respondenten heeft ook nog extra opmerkingen gemaakt. Die hebben we natuurlijk allemaal gelezen en gesorteerd naar type opmerking. Uit veel opmerkingen was toch ook wel weer op te maken dat er eigenlijk wel door gesproken moest worden. De angst ligt daarbij vooral in het verliezen van een goed sociaal plan per 1 januari as.

Gesprek

Deze uitslag van de enquête hebben we natuurlijk aan de bank meegedeeld en toegelicht. We hebben uitgelegd dat de leden ons geen mandaat geven om te gaan onderhandelen over de voorstellen van de bank. Daarbij hebben we wel aangegeven om te willen onderzoeken hoe de bank weer in gesprek met de bonden kon komen. Dat bleek niet eenvoudig en had veel tijd nodig.

Oplossing

De bonden en de bank werden het uiteindelijk over de volgende oplossing eens:
De bank is bereid met ons te praten over een verlenging van het huidige sociaal plan maar wil wel naar vernieuwing toe op termijn. Verlenging van het huidige sociaal plan is van belang voor de bonden omdat dit de medewerkers zekerheid en rust geeft. Dat is wat veel leden in de enquête aangaven te willen. Met deze belangrijke opening kunnen we het inhoudelijke gesprek met de bank nu wel aangaan.

Helder

Wat verlenging en vernieuwing precies inhouden en over welke termijnen we nieuwe afspraken gaan maken, dat moet de volgende weken helder worden tijdens de onderhandelingen.
De bonden willen bij die vernieuwing graag komen tot afspraken die over een lange tijd gelden en waarmee medewerkers maximale werkzekerheid, zowel binnen als buiten de bank, kunnen bereiken. Een financieel vangnet moet daarvan ook een onderdeel zijn.

Wat nu?

We hebben nieuwe data gepland om eindelijk de onderhandelingen te kunnen starten en te gaan praten over de inhoud. We proberen voor het einde van het jaar duidelijkheid te kunnen geven over het eindresultaat van de onderhandelingen over een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan.

Met jullie hulp!

De onderhandelingen vinden nu plaats met een betere uitgangspositie van werknemers. En die is te danken aan jullie grote respons op onze enquête. De onderhandelingsdelegatieleden van de drie bonden danken jullie hiervoor. Met elkaar hebben we de bank duidelijk kunnen maken dat hun eerste inzet echt te laag was en hebben we betere kaders kunnen afspreken voor de onderhandelingen.

Gratis lid worden

Alle reden om, als je nog geen lid bent, nog even snel 1 jaar gratis lid te worden bij het CNV. Dat betaalt de bank nog in de huidige cao-periode. 

Kijk op: https://www.cnvdienstenbond.nl/abnamro/.


Meer weten?

Kijk op onze speciale CNV Facebook-pagina: Wij van ABN AMRO, voor meer informatie over de maand van de vakbond, maar ook over het gratis lidmaatschap en actuele vakbondsonderwerpen. Voor vragen kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met cao-onderhandelaar Sandra Hendriks, s.hendriks@cnvdibo.nl, 023-5670684.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid