Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV vol verwachting over ABN AMRO

De stand van zaken na 25 november en 2 december: de gesprekken over de ABN AMRO-cao en het sociaal plan zijn nog steeds in volle gang. We maken hele kleine stapjes. Dinsdag 8 en woensdag 9 december praten we weer verder.

Wat is er inmiddels allemaal gewisseld? De vakbonden zijn na 18 november jl. aan het rekenen geslagen. We hebben allerlei varianten van vertrekpremies berekend om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden. Ook hebben we een uitvoerige reactie gegeven op de voorstellen van de bank. We hebben geprobeerd om in één document heel precies uit te leggen hoe wij het nieuwe sociaal plan zien en we hebben daarbij ook gelijk onze voorstellen voor de cao nog eens neergezet. De bank heeft daar op 2 december vervolgens weer op gereageerd, maar we blijven helaas nog wel ver uit elkaar zitten. Het is moeilijk om alle stapjes te omschrijven, omdat het zoveel punten zijn waar we over praten. Wel kunnen we proberen uit leggen waarom het zo ingewikkeld is om tot overeenstemming te komen.

Waarom gaat alles zo moeizaam?

• Publieke opinie
De bank wil van alles veranderen en vooral niet te veel opvallen naar buiten op het gebied van loon en vergoedingen. Zij refereren steeds naar ‘de publieke opinie’, het ‘op de vingers kijken door Den Haag’ en de pers.

• Transitievergoeding
Daarnaast voelt de bank zich in de rug gesteund door de nieuwe Wet Werk & Zekerheid, waarin de transitievergoeding* is opgenomen voor (bijna) alle werknemers in Nederland. Die transitievergoeding is een vergoeding die iedereen zou moeten krijgen bij gedwongen ontslag, om te besteden aan de verbetering van de eigen positie op de arbeidsmarkt. De bank wil die transitievergoeding invoeren bij ABN AMRO. Met een extra factor wil de bank die vergoeding hoger uit laten komen, maar wel beduidend lager dan de huidige vergoeding. CNV en de andere bonden willen dat gat liever niet, maar in ieder geval veel kleiner hebben. Ook een loonsverhoging wil de bank voor 2016 niet invoeren, terwijl wij daar wel op aansturen. Er is immers al een paar jaar geen loonsverhoging meer geweest.

(*De transitievergoeding is onderdeel van de Wet Werk en Zekerheid. De transitievergoeding is vanaf 1 juli 2015 een feit. Een werknemer heeft bij ontslag recht op een transitievergoeding na een dienstverband van minimaal 2 jaar. De transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar in de eerste 10 jaar, daarna een half maandsalaris per gewerkt jaar. Voor 50-plussers geldt tot 2020 een gunstiger transitievergoeding. De transitievergoeding is veel lager dan de kantonrechtersformule.)

• Ontwikkeling en opleiding
De bank wil wél graag meer investeren in de verbetering van de arbeidsmarktpositie van de medewerkers. Daarbij wil de bank de medewerkers, meer dan nu, de gelegenheid geven om meer te leren. Dit betekent dus niet alleen voor de korte termijn een ontwikkelingsplan maken, maar ook voor de langere termijn. Er komt daardoor veel meer aandacht voor ontwikkeling en opleidingen van medewerkers. Dit vinden wij natuurlijk geen probleem. Graag zelfs, want over 5 jaar ziet de wereld en het bankenvak er echt heel anders uit. Wil je dan nog meedoen, dan moet je je daarop voorbereiden. Dat kost tijd en geld. Wij vinden dat de bank dit moet vergoeden. De bank wil dit ook wel, maar dan wil de bank daarbij ook de termijnen in het huidige sociaal plan inkorten. Daardoor komen dan wel meer (opleidings)middelen voor werknemers beschikbaar en meer keuze-opties. Maar welke, hoeveel en hoelang, dat is nog steeds een belangrijk punt van discussie.

Medezeggenschap

Omdat wij ons willen voorbereiden op verschillende scenario’s, hebben we ook een overleg gehad met de voorzitters van de medezeggenschapsraden. Zij gaan deze scenario’s nu met hun eigen Raden bespreken en ook in de Raad van Medewerkers. Begin januari is een bijeenkomst gepland met alle leden van alle raden van medezeggenschap om de situatie van dat moment te bespreken. Het kan zelfs zomaar gebeuren, dat we daarna ook naar jullie toekomen om te praten over 'Hoe nu verder?'

Blog bank

Als we naar de reacties op het blog van de bank kijken, dan worden wij niet vrolijk. Vakbonden willen niet van alles veranderen, de bank wil dat. Sommige processen, regels en procedures willen bonden wel verbeteren, juist op verzoek van de leden. Dus, kijk nog eens goed naar de voorstellenbrieven van de bonden. Die zijn samengesteld uit de wensen van de leden en goedgekeurd door de leden. En bedenk daarbij dat onze leden altijd het laatste woord hebben voordat de vakbondsonderhandelaars uiteindelijk het contract tekenen. Dus ondersteun ons, want het gaat om jullie wensen die we zo goed mogelijk willen realiseren. Lees ook onze Info’s en laat weten wat je vindt en praat erover met je collega’s.

Wanneer nieuwe ontwikkelingen?

Dinsdag en woensdag 8 en 9 december zitten we weer twee dagen bij elkaar aan tafel. We hopen er dan uit te kunnen komen. Maar dan moet er wél nog wat gebeuren, ook aan de kant van de bank. We houden jullie natuurlijk op de hoogte!

Gratis lid worden

Alle reden om, als je nog geen lid bent, nog even snel 1 jaar gratis lid te worden bij het CNV. Dat betaalt de bank nog in de huidige cao-periode. Kijk op: www.cnvdienstenbond.nl/branches-en-bedrijven/abn-amro/

Meer weten?

Kijk op onze speciale CNV Facebook pagina 'Wij van ABN AMRO' voor meer informatie over de maand van de vakbond, maar ook over het gratis lidmaatschap en actuele vakbondsonderwerpen. Voor vragen kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met cao-onderhandelaar Sandra Hendriks via s.hendriks@cnvdibo.nl of 023-5670684.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid