Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-onderhandelingen bij ABN AMRO - Dit is ons verhaal

De onderhandelingen zijn gisteren voortijdig gestopt. De tweede onderhandelingsdag was bestemd voor besprekingen over het sociaal plan, omdat zowel de bank als de medewerkers dit heel belangrijk vinden. De startpositie van de bank en de bonden liggen alleen zo ver uit elkaar dat er momenteel geen goede basis is voor onderhandelen.

Wat is er aan de hand?

Onze inzet bij de onderhandelingen is om het huidige sociaal plan, zoveel als mogelijk, in tact houden. Immers, tot op heden vervulde het sociaal plan altijd een goede functie bij reorganisaties en het verlies van arbeidsplaatsen. Voor de leden van alle vakbonden staat dit punt ook bovenaan de lijst voor de onderhandelingen.

De bank vindt daarentegen het huidige sociaal plan niet meer passen in deze tijd en stelt ingrijpende wijzigingen voor in zowel de duur van de bemiddeling als de hoogte van de vertrekpremie. De bank denkt dat met extra focus tijdens de eerste drie maanden van bemiddeling meer succesvolle plaatsingen buiten de bank mogelijk zijn.

Natuurlijk willen wij als vakbonden graag praten over een sociaal plan bij de bank, en bovendien meedenken met de wensen van de bank, maar dan moet er wel een realistisch voorstel van de bank liggen. En dat ligt wat ons betreft nu helaas niet op tafel. De bank maakt met haar lage inzet voor de onderhandelingen, het gat zo groot, dat vakbonden dit niet overbrugbaar achten. Oordeel zelf en bekijk de verschillen in onderstaand schema.

Verschil in huidige en voorgestelde vertrekpremie; een voorbeeld

Verzoek van vakbonden

We hebben tijdens de onderhandelingen de bank dringend gevraagd om het lage bod uit hun voorstellen te halen. Het voorstel van de vakbonden is om, zonder de bezuinigingsvoorstellen van de bank, over het sociaal plan te praten. Op die manier kunnen we echt goed kijken naar hoe we bijvoorbeeld de van-werk-naar-werk-trajecten zo goed mogelijk kunnen realiseren en welke vergoedingen en bemiddelingstermijnen realistisch zijn.

De bank wil dit niet doen. De bank wil wel weer, opnieuw hun sociaal plan voorstellen nader toelichten. Dit nadat ze al in hun voorstellenbrief staan en tijdens de vorige sessie uitvoerig door de bank zijn toegelicht.
Vakbonden zijn erg teleurgesteld over deze opstelling van de bank.

Mogelijke gevolgen

Wat gebeurt er als de bank het voorstel niet aanpast en wij niet verder kunnen praten?
 • Het huidige sociaal plan eindigt op 31 december 2015 en voor 2016 is er dan geen nieuw sociaal plan. (Alle medewerkers die in 2015 onder het huidige Sociaal Plan (2013 tot eind 2015) zijn of worden aangezegd, blijven wel het huidige sociaal plan behouden; er is dan geen overgangsregeling voor mensen die onder vorige sociale plannen vallen.)
 • Bij elke nieuwe reorganisatie moet er met de bank gesproken worden over een sociaal plan.
 • Als er dan geen sociaal plan wordt afgesproken, dan geldt de Wet Werk & Zekerheid met de transitievergoeding. Zie hiervoor het schema, maar dan zonder de factor 1,2.
 • De huidige arbeidsvoorwaarden-cao is niet opgezegd. Dat betekent dat deze met een jaar wordt verlengd zonder loonstijging.
 • Mogelijke onrust onder werknemers.

Gratis lid worden

Alle reden om, als je nog geen lid bent, nog even snel 1 jaar gratis lid te worden bij het CNV. Dat betaalt de bank nog in de huidige cao-periode.

Meer weten?

Kijk op onze speciale CNV facebook pagin 'Wij van ABN AMRO' voor meer informatie over de maand van de vakbond, maar ook over het gratis lidmaatschap, en actuele vakbondsonderwerpen. Voor vragen kunt je natuurlijk ook altijd contact opnemen met cao onderhandelaar Sandra Hendriks, s.hendriks@cnvdibo.nl, 023-5670684.

Jouw collega een jaar lang gratis lid?

In de cao van ABN AMRO is afgesproken dat ABN een jaar lang de contributie van nieuwe CNV-leden betaalt. Als jij je collega lid maakt, ontvang je van ons bovendien een cadeaubon ter waarde van 25 euro!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid