Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

1e ronde cao-overleg bij ABN AMRO

Inzet van de bank: weinig ruimte voor loonsverhoging. Hoewel zelfs premier Rutte oproept tot loonsverhoging tijdens Prinsjesdag, denkt ABN AMRO daar heel anders over! Lees hier hoe we van een goede start als bonden toch van een koude kermis thuiskwamen van dit eerste overleg.

Dinsdag 19 september 2017 zijn we gestart met de cao-onderhandelingen. In een goede sfeer hebben we de voorstellen uitgewisseld van de bank en de bonden. Op onze website en via Je Achterban kun je alle voorstellen terugvinden.

Veel overlap

Eigenlijk bestaat er veel overlap tussen de voorstellen van CNV Vakmensen en de bank. De bank wil, net als wij, graag nadenken over hoe we medewerkers nog beter aan de slag kunnen laten gaan met opleidingen. We willen ook allebei praten over de prestatiepremie en hoe we hier weer vast loon van kunnen maken. Ook staat bij ons de verlofregeling op de agenda, net als bij de bank. Kortom, veel aanknopingspunten voor een goed overleg.

Máár

Wij hebben ook als belangrijk punt een loonsverhoging in onze voorstellenbrief staan. Dit kwam ook duidelijk naar voren uit onze cao-raadpleging onder alle medewerkers. Na een hele dag overleg bleef dit punt als allerlaatste over. ABN AMRO had daarover namelijk niets opgeschreven in haar voorstellenbrief. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw!

ABN AMRO: “Liever geen loonsverhoging”

Hoewel zelfs premier Rutte oproept tot loonsverhoging tijdens Prinsjesdag, denkt ABN AMRO daar heel anders over! De bank stelt dat de lonen in de financiële sector nog steeds te hoog zijn en dat zij liever geld investeren in andere onderwerpen, zoals “tijd/verlof” voor medewerkers dan in loon.

Als CNV Vakmensen zien wij ook het belang hiervan, maar wij zien ook de oproep van onder andere de minister van financiën Jeroen Dijsselbloem, president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, en premier Mark Rutte om als werkgevers en bonden de lonen te laten stijgen. Het standpunt van de bank leidde dus gelijk tot een impasse in ons overleg. ABN AMRO geeft aan dat de druk op de kosten zo hoog is, dat het budget voor een nieuwe cao eigenlijk niet kan worden verhoogd. Als de bank er zo instaat, wat moeten wij dan? 

Wat vinden jullie ervan?

Hoever kunnen wij gaan in een uitruil tussen loonsverhoging en bijvoorbeeld meer generatieverlof of meer opleidingsbudget en moeten we daar überhaupt wel aan beginnen?

We horen heel graag jullie mening op Je Achterban.

Praat mee en laat ons je mening horen!

Cao-overlegdata

Op 5 oktober 2017 staat het volgende overleg gepland:

 • Donderdag 5 oktober 2017
 • Maandag 23 oktober 2017
 • Dinsdag 31 oktober 2017
 • Maandag 13 november 2017
 • Dinsdag 12 december 2017 

Updates op Je Achterban

Lees hier hoe onze CNV Vakmensen tafeldame, jouw eigen ABN AMRO collega, de sfeer aan tafel zag omslaan.

Vragen/contact

Heb je vragen, wil je meer weten of heb je goede ideeën, laat het me zeker weten. Zeker nu, want het gaat over jouw cao!

Je kunt me bereiken via de onderstaande gegevens. Een keer deelnemen aan onze CNV Vakmensen kadergroep kan ook, laat het weten en je bent van harte welkom!

Sandra Hendriks-Sneijder
Cao-onderhandelaar ABN AMRO
M: 06 10 53 95 20
E: s.hendriks@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid