Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Voorstellen toegelicht cao Arcadis

Tijdens de 2e onderhandelingsronde hebben de vakbonden hun voorstellen toegelicht. CNV Vakmensen heeft haar voorstellen gebaseerd op het centraal stellen van medewerkers. Thema’s als duurzame inzetbaarheid en werkdruk staan dan ook centraal tijdens deze onderhandelingen.

Voorstellen CNV Vakmensen
Met 5 kernwaarden bouwt Arcadis aan haar unieke ‘One Arcadis’ cultuur. Een cultuur waarin de medewerkers centraal worden gesteld. Kern van de voorstellen van CNV Vakmensen past bij deze cultuur: het centraal stellen van medewerkers.

Onze voorstellen hebben we hieronder in hoofdlijnen beschreven.

 • Persoonlijk opleidingsbudget
  Elke medewerker krijgt een persoonlijk opleidingsbudget van € 1.000 per jaar. Dat bedrag wordt individueel toegekend en is bovendien op te sparen.

 • Afspraken om oudere medewerkers langer fit aan het werk te houden
  De pensioenleeftijd gaat steeds verder omhoog. Medewerkers moeten hierdoor steeds langer doorwerken. Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers ook vitaal en met plezier door kunnen werken tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd. We willen graag weten of de Generatiepactregeling een mogelijke oplossing is.

 • Werkdruk
  Medewerkers ervaren steeds vaker dat de werkdruk toeneemt. Wij willen met Arcadis een afspraak maken om onderzoek te doen naar werkdruk en hoe hier mee om te gaan.

 • Vakbondscontributie
  Veel leden hechten er veel waarde aan om de vakbondscontributie op een fiscaal vriendelijke wijze te behandelen. CNV Vakmensen stelt dan ook voor om het oude artikel 56 lid 5 weer in de cao op te nemen.

Onder ‘Downloads’ kun je de volledige voorstellenbrief van CNV Vakmensen terugvinden en lezen.

Loonsverhoging
Naast bovengenoemde voorstellen is de loonsverhoging ook een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen. Sinds 2015 is de collectieve loonsverhoging vastgesteld op basis van de afgeleide Consumenten Prijs Indexcijfer (CPI-afgeleid) met een maximale afronding van 0,5% naar boven. Als we voor 2018 op dezelfde basis als voorgaande jaren de collectieve loonsverhoging vaststellen, dan bedraagt de loonsverhoging maximaal 1,9%.

Economisch gaat het weer goed met Nederland. De economie trekt aan en de werkloosheid neemt af. De netto operationele winst bij Arcadis steeg van 91 miljoen naar 101 miljoen euro. Gerenommeerde deskundigen roepen al enige tijd op om de lonen harder te laten stijgen. Wij willen graag weten wat jij vindt. Vind je een loonsverhoging van 1,9% redelijk? Of moet er voor dit jaar een hogere loonstijging worden afgesproken? Laat het me weten wat jij een redelijke loonsverhoging vindt. Stuur mij voor 16 april een mail wat jij een redelijke loonsverhoging vindt. Mijn gegevens staan onderaan deze nieuwsbrief.

Lid worden!
Jij bent al lid en daar zijn we heel blij mee! Maar misschien wil je jouw collega’s ook wel lid laten worden, dan kan dat natuurlijk. Kijk op https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden voor meer informatie.

Robert Wonnink
Bestuurder
M: 06-51864265
E: r.wonnink@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid