Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Principeakkoord cao Architectenbureaus

CNV Vakmensen heeft een principeakkoord bereikt met de werkgeversvereniging BNA voor een nieuwe cao. Naast een collectieve loonsverhoging zijn er ook afspraken gemaakt rondom de beroepservaringsperiode en de introductie van de ontwikkelvoucher. CNV Vakmensen is tevreden over het bereikte akkoord.

Looptijd
De nieuwe cao heeft een looptijd van twee jaar, van 1 maart 2017 tot 1 maart 2019.

Loonontwikkeling
De salarisschalen en salarissen zullen in het eerste jaar op twee momenten worden verhoogd. Op 1 juli 2017 zullen de salarisschalen en salarissen met een vast bedrag van 23 euro bruto worden verhoogd (0,75% van de gemiddelde loonsom). Op 1 januari 2018 zullen de salarisschalen en salarissen structureel nog eens met 1 procent worden verhoogd. Begin 2018 zullen wij met de BNA de loonontwikkeling van het tweede jaar bespreken.

Minimumloon
In de vorige cao is een afspraak gemaakt over de hoogte van de beloning van starters in de beroepservaringsperiode. De hoogte van de beloning was gelijk aan het minimumloon. Deze afspraak is met de nieuwe cao komen te vervallen. Starters in de beroepservaringsperiode worden direct ingeschaald in de reguliere salarisschalen. Hierdoor ligt het salaris direct minimaal 28% hoger dan het minimumloon.

Opleiding
De architectentitel is beschermd, niet iedereen mag zich architect noemen. Om deze titel te behalen bestaat er een opleidingstraject (beroepservaringsperiode). We hebben met de BNA afgesproken dat architecten in opleiding langer dan twee jaar een contract voor bepaalde tijd kunnen krijgen. Dit omdat het leertraject langer dan twee jaar kan duren. De zogenoemde ketenbepaling, die stelt dat na maximaal twee jaar van tijdelijke contracten een vast contract volgt, wordt dan buiten werking gesteld totdat de titel behaald is. Hiermee willen we jongeren de ruimte en tijd geven om hun opleiding tot architect succesvol af te ronden.

Ontwikkelvoucher
In de nieuwe cao zal de ontwikkelvoucher worden geïntroduceerd. Met deze ontwikkelvoucher kan een medewerker 35 uur per jaar besteden aan zijn eigen persoonlijke of loopbaanontwikkeling. De medewerker heeft de mogelijkheid om de uren om te zetten in geld om daarmee cursussen te bekostigen. Uren die niet gebruikt worden mogen tot maximaal vijf jaar meegenomen worden naar het volgende jaar.

De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat tref je in de bijlage.

Stem mee over het resultaat, want jullie bepalen!
Het woord is nu aan jullie! CNV Vakmensen legt het principeakkoord met een positief stemadvies aan jullie voor. Je kunt tot en met woensdag 31 mei 2017 laten weten wat jij van het resultaat vindt.

Stemmen kan via het stemformulier, klik hier en breng je stem uit! Ontvang je deze nieuwsbrief per post, stuur dan het bijgaand stemformulier ingevuld naar het secretariaat, via het op het formulier genoemde post- of e-mailadres.

Meer informatie en vragen
Mocht je vragen of opmerkingen hebben, neem dan even contact met mij op. Je kunt me een e-mail sturen of bellen. Mijn gegevens staan onderaan deze nieuwsbrief.

Lid worden
Jij bent al lid en daar zijn we heel blij mee! Maar misschien wil je jouw collega’s ook wel lid laten worden, dan kan dat natuurlijk. Kijk op https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden voor mee informatie.

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 86 42 65
E: r.wonnink@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid