Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Dienstenbond en CNV Vakmensen fuseren

Vakbonden CNV Dienstenbond en CNV Vakmensen fuseren op 1 januari 2016. Met deze fusie ontstaat een vakbond met 160.000 leden die zich richt op bedrijven in de marktsector. De organisatie gaat door onder de naam CNV Vakmensen. Piet Fortuin is benoemd tot voorzitter. De honderd onderhandelaars van de nieuwe vakbond zullen zich in de vijfhonderd cao’s die zij afsluiten hard maken voor individuele scholingsbudgetten en meer inspraak in arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers in Nederland.

Iedereen geld voor scholing

Net als toen het CNV in 1896 werd opgericht, verandert de arbeidsmarkt snel. Denk aan ontwikkelingen zoals de toename van ZZP’ers en flexibilisering en technologische veranderingen zoals 3D-printen, robotisering en zelfrijdende bussen. Deze ontwikkelingen hebben effect op iedereen die werkzaam in Nederland is. Oud werk verdwijnt en nieuw werk komt er voor in de plaats. Fortuin: “De gedachte dat je na het doorlopen van een beroepsopleiding veertig jaar hetzelfde werk doet is ontzettend ouderwets. Alleen door je te blijven scholen kun je je als werknemer wapenen tegen deze veranderingen en je werkzekerheid bevorderen. Daarom wordt een persoonlijk scholingsbudget voor élke werknemer in Nederland een belangrijk speerpunt voor de nieuwe organisatie. Wij zijn pas tevreden als iedereen een jaarlijks scholingsbudget van 8 procent van zijn loon heeft, waar zij zelf volledige zeggenschap over hebben.”

Baas over eigen tijd

Het CNV hoort dat werknemers steeds vaker behoefte hebben om zelf te bepalen welke dagen en welke tijden zij werken. “Cao’s zijn op dit punt te vaak ouderwets en beperkend. Mensen wringen zich in bochten om verplichte werktijden te combineren met zorg voor kinderen, mantelzorg en sport en ontspanning. Niet voor niets nemen werkdruk, stress en burn-outs elk jaar weer toe. Wij willen dat werknemers weer baas worden over hun eigen tijd. Dat moet in elke cao geregeld worden”, aldus Fortuin.

'Wij zijn geen exclusief clubje'

Meer inspraak betekent ook dat méér mensen meepraten over de cao. Alleen zo kunnen we het draagvlak voor onze cao’s vergroten. Daarom presenteert CNV Vakmensen in het voorjaar van 2016 een nieuwe manier voor alle werkenden, van ZZP'ers tot loondienst, van vast contract tot flexwerker, om mee te praten over hun arbeidsvoorwaarden. Fortuin: “Wij zijn geen exclusief clubje. Wij zijn er voor heel werkend Nederland. Daarom willen wij iedereen een stem geven in hun arbeidsvoorwaarden en de totstandkoming hiervan. Dat is geen ambitie, maar een keiharde belofte.”

Bestuur CNV Vakmensen

Het bestuur is als volgt samengesteld:
  • Piet Fortuin, voorzitter – Piet Fortuin (56) is sinds 2012 vicevoorzitter van CNV Vakmensen en is verantwoordelijk voor collectieve dienstverlening en de coördinatie van het arbeidsvoorwaardenbeleid. Daarnaast hij directeur van loopbaanontwikkelaar James van de vakbond. Hij begon in 1985 bij de jongerenorganisatie van het CNV. In 1987 stapte hij over naar de Industrie- en Voedingsbond CNV. Van districtsbestuurder werd hij hoofdbestuurder in Rotterdam en vervolgens districtshoofd in Drachten.
  • Gerard van Linden, vicevoorzitter – Gerard van Linden (60) is sinds 1995 als lid van het dagelijks bestuur van CNV Dienstenbond verantwoordelijk voor cao-coördinatie en de individuele dienstverlening. Hij begon in 1987 als districtsbestuurder bij in Rotterdam. Nadien was hij werkzaam als landelijk bestuurder. Daarnaast is hij directeur van Loopbaanadviesbureau Kans.
  • Johan Slok, algemeen secretaris – Johan Slok (52) is sinds 2010 algemeen secretaris van CNV Vakmensen en verantwoordelijk voor de werkorganisatie en de vereniging. Hij begon in 1988 als voorlichter/journalist bij CNV Vakcentrale. In 1992 stapte hij als voorlichter over naar CNV Hout en Bouw. Daar was hij achtereenvolgens hoofd afdeling beleid en algemeen secretaris.
  • Marcel Hulsegge, penningmeester – Marcel Hulsegge (55) is sinds 2010 penningmeester van CNV Vakmensen. Hij begon in 1986 als beleidsmedewerker bij CNV Vakcentrale. In 1997 stapte hij over naar CNV BedrijvenBond. Van manager Individuele Dienstverlening werd hij manager Individueel en regio, algemeen directeur en uiteindelijk penningmeester.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid