Rouw op het werk

Een ingrijpend verlies kan het leven totaal op zijn kop zetten. En weer aan het werk gaan, vergt nogal wat van iemand die rouwt. Maar ook van werkgevers, leidinggevenden en collega’s. Als zij hun rol serieus nemen, kunnen zij het rouwproces verlichten. Het omgekeerde is ook maar al te waar: leidinggevenden en collega’s kunnen, soms onbedoeld, het rouwproces behoorlijk verzwaren.

Ruimte voor rouw

CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat werknemers ruimte krijgen om te rouwen na een ingrijpend verlies. Ook op de werkplek. In juli 2019 lanceerde de vakbond de handreiking Hoe werkt rouw? en sindsdien zijn in tientallen cao’s afspraken gemaakt rond rouw. Belangrijk omdat er op dit moment nog geen wettelijk rouwverlof bestaat. De vakbond pleit in Den Haag actief voor wettelijke afspraken over een flexibel opneembaar, doorbetaald rouwverlof.

Interview

Kay van der Kooi (42): ‘Als je zo geraakt wordt door het leven, heb je alle hulp nodig om weer op de rit te komen. Kay van der Kooi verloor zijn vrouw, oud-schaatsster Paulien van Deutekom en weet waarover hij het heeft.

Lees verder

CNV Vakmensen en rouw op de werkvloer

CNV-bestuurder Robbim Heins: ‘Vanuit de maatschappij wordt de vraag om rouwverlof en –begeleiding steeds luider’

CNV Vakmensen heeft sinds de lancering van de handreiking over rouw op de werkvloer in diverse cao’s afspraken gemaakt over rouw op de werkvloer. Belangrijk, zegt bestuurder Robbim Heins van CNV Vakmensen, om het bewustzijn bij werkgevers en werknemers voor dit onderwerp te vergroten. Maar ook van groot belang omdat er op dit moment geen wettelijk rouwverlof bestaat.

Het CNV pleit in Den Haag voor wetgeving over flexibel opneembaar, doorbetaald rouwverlof. ‘Dat is nog een lastige’, zegt bestuurder Robbim Heins van CNV Vakmensen. Gelukkig zijn er verschillende politieke partijen die het onderwerp ook op de agenda hebben staan. ‘Je merkt meer openheid voor dit onderwerp en vanuit de maatschappij wordt de vraag om rouwverlof en rouwbegeleiding ook steeds luider.’

Rouw in cao’s

Het onderwerp rouw wordt vaak met sympathie ontvangen tijdens cao-onderhandelingen, merkt Heins. ‘Het is geen dagelijks gespreksonderwerp op de werkvloer. Als bedrijven ermee te maken krijgen, merk je verlegenheid om te handelen. Dan helpt de praktische handleiding.’ Het belangrijkste vindt Heins dat werkgevers maatwerk bieden. ‘Rouw is voor iedereen anders.’

Inmiddels zijn in enkele tientallen cao’s afspraken gemaakt. In de bouwcao is al langer tien dagen rouwverlof opgenomen, maar onlangs volgden bijvoorbeeld de cao’s van havenbedrijf EVOS, Abbott en stuwadoorsbedrijf Maja. In de cao van de Suiker Unie zijn afspraken gemaakt over meer aandacht voor rouw op de werkvloer, bij Plukon komt een onderzoek naar rouw op de werkvloer en in de cao van de woningcorporaties is een afspraak gemaakt over de verspreiding van de CNV-handreiking. Andere cao’s waarin rouw expliciet is opgenomen, zijn die van de Waterbedrijven, Volksbank, Forbo, ANWB, ASR en HTM.

‘Rouw is voor iedereen anders en het belangrijkste is dat werkgevers maatwerk bieden aan werknemers die hiermee te maken krijgen’

bestuurder Robbim Heins van CNV Vakmensen

Handreiking

Om bedrijven te helpen bij de re-integratie van rouwende werknemers, ontwikkelde het CNV een handreiking Hoe werkt rouw? Het boekje bevat praktische adviezen over het begeleiden van werknemers. Het CNV vindt aandacht voor rouw een belangrijk thema en brengt het onderwerp waar mogelijk in bij cao-onderhandelingen. Vraag de handreiking aan door je gegevens achter te laten in onderstaand formulier.

Aanvragen
Welke handreiking 'Hoe werkt rouw' wil je aanvragen?
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Inschrijven nieuwsbrief (optioneel)
Akkoord

Bekijk de 7 belangrijke lessen bij rouw

1 op de 10 werkenden die een dierbare heeft verloren, krijgt een burn-out door de combinatie rouw en werk. 21% krijgt te weinig steun van zijn werkgever om goed te kunnen functioneren. Een kwart kan langere tijd niet goed functioneren. Bekijk de video waarin Loes Dreschler van CNV Vakmensen 7 belangrijke lessen bij rouw op het werk deelt.

'Hoe werkt rouw'

Hoe was het voor jou? 

Wil jij een ervaring delen over rouw op het werk, positief of negatief? Of heb je hier vragen over? Laat het ons weten. Wellicht helpt jouw verhaal anderen in een soortgelijke situatie. Of kunnen wij jou ondersteunen in deze lastige tijd.

Deel jouw ervaring
Voor- en achternaam
Error
None
Emailadres
Error
None
Telefoonnummer
Error
None
Deel jouw verhaal
Error
None
Stel hem hier
Error
None

Samen staan we sterker

We helpen je met al je vragen over werk en inkomen, ook in tijden van rouw. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Een luisterend oor
  • Informatie en advies bij ziekte
  • Recht op calamiteitenverlof
  • Hulp bij arbeidsconflicten