Hoe financieel fit ben jij?

Met het gratis Financieel Fitpakket voor werknemers krijg je meer inzicht in jouw geldsituatie.

Financieel fit worden of blijven

CNV Geldzorg maakt met steeds meer werkgevers afspraken voor het Financieel Fitpakket. Het doel is dat werknemers financieel fit worden of blijven. Marjolein van Lonkhuijzen, projectleider CNV Geldzorg: "Met dit pakket geloven we dat we jou als werknemer verder kunnen helpen. Het helpt je ook om een beter plaatje te krijgen van jouw financiële toekomst. Als je je sector nog niet vermeld ziet, neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder."


Voor wie is het Financieel Fitpakket?

 • Kom je moeilijk rond en heb je behoefte aan ondersteuning?
 • Hoe blijf je in de toekomst financieel fit?
 • Wat zijn de mogelijkheden om eerder te stoppen met werken?

Kortom, dit pakket is er niet alleen als je schulden hebt. Ook om financieel fit te blijven. 


 

Elf tips waarmee jij misschien geld kunt besparen

 1. Fiscale contributieregeling: in verreweg de meeste cao’s is afgesproken dat het bedrag dat je hebt betaald aan vakbondscontributie mag worden afgetrokken van je bruto salaris. Dat kan je zo’n € 70 opleveren. Hiervoor moet je je fiscale contributiebrief, het bewijs dat je inderdaad contributie hebt betaald, downloaden via MijnCNV en in het najaar inleveren bij je werkgever.

 2. Check je verzekeringen. Vooral of zelf ook nog een rechtsbijstandsverzekering hebt. Bij je lidmaatschap is namelijk een rechtsbijstandsverzekering voor arbeidssituaties maar ook prive-zaken inbegrepen. Zeg je je eigen rechtsbijstandsverzekering op, dan bespaar je al snel zo’n 120,- per jaar.

 3. Soms valt er veel te besparen op vaste lasten zonder dat je dat weet. Kijk op een vergelijkingssite (bijvoorbeeld www.EasySwitch.nl) of er bij jou kan worden bespaard.

 4. Ga pinsparen. Je kunt pinsparen bij verschillende banken en op verschillende manieren en het komt erop neer dat je na elke pinbetaling automatisch geld apart zet in je pinspaarpotje. Zo kun je bijvoorbeeld na elke pinbetaling het bedrag afronden naar boven en wat over is wordt gespaard. Je kunt kiezen of je naar € 1,- of naar € 5,- afrondt. Het komt erop neer dat je klein muntgeld verzamelt, maar dan digitaal en automatisch. Wat ook kan is dat bij elke pinbetaling automatisch een percentage wordt overgeboekt naar je spaarrekening.

 5. Download een app waarmee je overgebleven eten van je favoriete winkels en restaurants of café’s tegen kortingen kunt kopen. Bijvoorbeeld de app van Too Good To Go. Goed voor het milieu want je redt een maaltijd van de vuilnisbak én je koopt eten met een fikse korting. Wel snel opeten dus.

 6. Bewaar je credit card ingevroren in een bakje in het vriesvak. Wil je er een aanschaf mee doen, dan moet je ‘m eerst ontdooien. Zo filter je je impulsinkopen eruit en bouw je bedenktijd in bij elke aanschaf.

 7. Houd al je uitgaven bij in een (digitaal) kasboek. Hij is bekend, tijdrovend en misschien vind je ‘m flauw, maar wie echt wil besparen komt hier toch altijd bij uit. Alleen als je weet waaraan je je geld uitgeeft, kun je kijken waar mogelijkheden zijn om te besparen. Als je weet hoeveel je uitgeeft aan boodschappen, verzekeringen en vaste lasten kun je op vergelijkingssites kijken wat gemiddeld hieraan wordt uitgegeven en dus waar bij jou geld te winnen valt.

 8. Ga nog een stap verder: splits je uitgaven. Breng categorieën aan, bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, groenten, fruit, snoep, frisdrank, bezorgmaaltijden, enz. Het is even wat werk, maar na twee of drie maanden zie je eventuele pijnpunten.

 9. Eet een paar keer per jaar de koelkast, vriezer en voorraadkast helemaal leeg. Vaak blijk je meer in huis te hebben dan je dacht en je voorkomt dat je eten moet weggooien omdat het over datum is geraakt.

 10. Geef elkaar als cadeautje zelfgemaakte kluscheques voor een aantal uren. De kluscheque kan bij de ontvanger worden ingewisseld voor bijvoorbeeld een tuinklus, een middag oppassen, de badkamer poetsen, band plakken of een kamer sausen. Bijkomend voordeel: je onderhoudt je sociale contacten!

 11. Neem water- en energiebesparende maatregelen: een waterbesparende douchekop, een regenton om de tuinplanten te begieten, met deksels op de pannen koken, de koelkast op een koele plek zetten, de vriezer voor een vakantie leegeten en uitzetten, apparaten uitzetten en opladers niet in het contact laten zitten (dat is ook om veiligheidsredenen zeer aan te raden).