WIA: uitkering na 2 jaar ziekte

Je hoopt dat het nooit zo ver komt, maar het kan dat je langer dan 2 jaar niet of niet volledig kunt werken door ziekte. Het is een moment waarop veel kan veranderen. Je werkgever mag je ontslaan of je Ziektewetuitkering stopt. Om een inkomen te houden, vraag je een WIA-uitkering aan. Dit is wat je daarover moet weten.

WIA-uitkering: als je na 2 jaar nog niet aan de slag kan

Ben je al 2 jaar ziek en kun je nog niet of niet volledig aan het werk? Dan vraag je een WIA-uitkering aan bij het UWV. WIA is een afkorting voor Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. In tegenstelling tot vroeger wordt er nu met name gekeken naar wat je nog wel kunt.

Wanneer heb je recht op WIA?

Je hebt recht op een WIA-uitkering als:

 • Je ziek bent en na 2 jaar niet meer dan 65 procent kunt verdienen van het loon dat je verdiende voordat je ziek werd. Met je eigen of met ander werk.
 • Je er samen met je werkgever alles aan hebt gedaan om weer aan de slag te gaan
 • Je werknemer bent of een Ziektewetuitkering ontvangt

Onderdelen van de WIA: IVA en WGA

Er zijn twee soorten WIA-uitkeringen. Welke je krijgt, is afhankelijk van jouw situatie.

Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA)

Als je volledig arbeidsongeschikt bent en de kans dat je nog herstelt erg klein is, krijg je een IVA-uitkering. Je krijgt dan een uitkering van 75 procent van je laatstverdiende loon.

Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA)

Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, krijg je een WGA-uitkering. Beoordeelt het UWV dat je nu nog niet kunt werken, maar dat er wel kans op herstel? Ook dan krijg je een WGA-uitkering. Hoe hoog je uitkering is, is afhankelijk van je situatie. Je leest het terug op de website van het UWV.

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV Vakmensen ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Je arbeidsongeschiktheid bepalen

Om te beoordelen voor welke WIA-uitkering je in aanmerking komt, word je gekeurd door het UWV. Ze beoordelen eerst je re-integratieverslag. Het UWV kijkt of jij en je baas genoeg hebben gedaan aan je re-integratie. Heeft werkgever voldoende gedaan? Dan wordt je WIA-aanvraag in behandeling genomen.

Je WIA-keuring bestaat uit 2 delen:

 1. Medische keuring
  De keuringsarts van het UWV kijkt wat je lichamelijk nog kunt. Word je niet meteen volledig arbeidsongeschikt verklaard? Dan word je opgeroepen door de arbeidsdeskundige.
 2. Arbeidsdeskundige keuring
  Een arbeidsdeskundige van het UWV bekijkt welke functies of werkzaamheden je nog kunt uitvoeren. Daarbij gebruiken ze de bevindingen van de keuringsarts.

Samen bepalen de keuringsarts en arbeidsdeskundige de mate van arbeidsongeschiktheid. Ze kijken daarbij naar het loonverlies: het geld dat je minder verdient door je ziekte of handicap dan daarvoor. Het loon dat je verdiende voordat je ziek werd, vergelijken ze met het loon van een aantal functies die je volgens de arbeidsdeskundige nog kan doen. Het loon dat je nog kan verdienen noemen ze ook wel de (rest)verdiencapaciteit.

Verschillende groepen in de WIA

Op basis van de beoordeling van het UWV kom je terecht in 1 van de 4 groepen van de WIA.

 1. Loonverlies van minder dan 35 procent
  Heb je minder dan 35 procent loonverlies door je ziekte? Dan ben je geen WIA-uitkering. Je kunt weer aan het werk gaan bij dezelfde werkgever. Samen met je werkgever bepaal je of je werk wordt aangepast of dat je misschien een andere functie krijgt. Of je kiest ervoor bij een andere werkgever aan de slag te gaan.
  Heeft het UWV bepaald dat je niet arbeidsongeschikt bent, maar lukt het echt niet om weer aan de slag te gaan bij je werkgever? Dan kan je werkgever een ontslagvergunning aanvragen. Als je daardoor werkloos raakt, kun je een ww-uitkering aanvragen.
 2. Loonverlies van minstens 35 procent, maar minder dan 80 procent
  Je bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt en krijgt een WGA-uitkering.
 3. Loonverlies van minstens 80 procent, met goede kans op herstel
  Je bent tijdelijk arbeidsongeschikt en krijgt ook een WGA-uitkering.
 4. Loonverlies van minstens 80 procent, met weinig tot geen kans op herstel
  Je bent volledig arbeidsongeschikt en krijgt een IVA-uitkering.

Voorbeeldberekening loonverlies

Je bent misschien benieuwd hoe het UWV berekent hoeveel loonverlies je hebt. We leggen het uit met een voorbeeld.

Mario verdiende voordat hij ziek werd € 2000 per maand. Na 2 jaar beoordeelt het UWV welke functies hij nog kan uitoefenen. Daarna kijken ze wat hij daarmee kan verdienen. Dat bedrag wordt geschat op € 1000. Mario heeft dus een verdiencapaciteit van € 1000 en daarmee een loonverlies van 50 procent. Hij krijgt dus een WGA-uitkering.

Hulp van een CNV Vertrouwenspersoon bij arbeidsongeschiktheid

Heb jij als CNV-lid hulp nodig tijdens je ziektetraject? Bijvoorbeeld met advies tijdens je ziekteverlof, ter ondersteuning bij je UWV-keuring of bij je (her)keuring voor de WIA of WAO? Onze CNV Vertrouwenspersoon helpt je graag kosteloos in je complete traject. Zo sta je er niet alleen voor als je (langdurig) ziek of arbeidsongeschikt raakt. Wil jij weten wat de CNV Vertrouwenspersoon voor jou kan betekenen? Je leest er hier alles over.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen met een CNV Vertrouwenspersoon? Bel dan met CNV Info op 030 751 1001, op werkdagen bereikbaar van 08:00 – 18:00 uur. Binnen vijf werkdagen neemt de CNV Vertrouwenspersoon contact met je op voor een eerste gesprek.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict