Als je aanspraak maakt op de RVU, dan keert de werkgever je een maandelijks bedrag uit om de periode tot je AOW te overbruggen. Je werkgever betaalt tot eind 2025 minder belasting over dit bedrag, de Tijdelijke drempelvrijstelling RVU genaamd. Dit maakt het mogelijk makkelijker om eerder met pensioen te gaan. We vertellen je op deze pagina alles over de RVU, de Tijdelijke drempelvrijstelling en de hoogte van de uitkering.
Over de RVU
In bepaalde cao’s, waar sprake is van zwaar werk, is de RVU opgenomen. Vakbonden hebben dan een collectieve afspraak gemaakt met de werkgever over eerder stoppen met werken. Om in aanmerking te komen voor de RVU, kijkt men naar het type werk en hoe lang dit werk is verricht. Maak je aanspraak op de RVU, dan krijg je van je werkgever een bedrag om eerder te stoppen met werk. Volgens de wet moet je baas 52% extra belastingheffing betalen over de uitkering, als het een RVU betreft. Dit wordt ook wel RVU-boete genoemd. Daar komt nu verandering in, door afspraken in het Pensioenakkoord. Je werkgever draagt minder belasting af over de uitkering die hij betaalt tot de AOW: de Tijdelijke drempelvrijstelling RVU.
Gebruikmaken van de RVU met een WIA-uitkering
Ben jij gedeeltelijk arbeidsongeschikt, werk je deeltijd en ontvang je een WIA-uitkering? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de RVU, als dat in je cao is opgenomen. Maar let op. Het is niet altijd financieel voordelig om hiervoor te kiezen. Je huidige WIA-uitkering kan hoger zijn, dan wanneer je kiest voor de RVU. Ook kun je jouw rechten verliezen. Je beëindigt namelijk op eigen initiatief je arbeidsovereenkomst. Daarmee vervalt je WW-recht. Win altijd financieel advies in om te bepalen of het financieel aantrekkelijk is om gebruik te maken van de RVU.