Solliciteren doe je zo

Ben je toe aan de volgende stap in je loopbaan? Of heb je net je diploma op zak en klaar voor de start? In beide gevallen ga je solliciteren. Best spannend. Want hoe werkt zo’n sollicitatieproces? En hoe sleep je die droombaan binnen? Geen zorgen. Wij staan voor je klaar om te helpen.

Stap 1: Kies je functie of vacature

Op zoek naar je droombaan? Begin met vaststellen wat je écht wilt. Werk je al een tijdje? Dan heb je waarschijnlijk een beeld van wat je zoekt. Toch onzeker? Maak een lijst van wat je zoekt in een baan en wat juist niet. Hiermee kun je doelgericht zoeken. Start je zoektocht op vacaturesites. En vergeet niet: vertel anderen dat je een nieuwe baan zoekt. Maak bijvoorbeeld gebruik van social media.

Stap 2: solliciteren naar de functie

Een interessante functie gevonden? Top! Nu is het tijd om te solliciteren. Schrijf een overtuigende sollicitatiebrief. Hiermee laat je zien dat jij de ideale kandidaat bent. Zorg voor een net en recent cv. Maak ook een sterke motivatiebrief. Laat je cv en je brief goed op elkaar aansluiten. Verzend ze samen in een aantrekkelijke e-mail.

Stap 3: sollicitatiegesprek voorbereiden

Goed nieuws, je bent uitgenodigd voor een gesprek! Tijd voor een goede voorbereiding. Leer het bedrijf kennen en weet met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren. Denk na over jouw unieke eigenschappen die passen bij de functie. Bereid je ook voor op veelgestelde sollicitatievragen. Dit voorkomt nare verrassingen. Trek voor het gesprek kleding aan die past bij het bedrijf en zorg dat je op tijd komt.

Stap 4: het arbeidsvoorwaardengesprek

Gefeliciteerd, de baan is binnen! Nu volgt het arbeidsvoorwaardengesprek. Hier bespreek je salaris, reiskosten, pensioen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit is het moment om over je salaris te onderhandelen. Ga goed voorbereid de salarisonderhandeling in. Weet wat je waard bent in de markt. Heeft het bedrijf een cao? Bekijk die dan goed. Zo sta je sterk tijdens het gesprek.

Omgaan met afwijzing

Een afwijzing is nooit leuk. Toch hoort het erbij. Krijg je een ‘nee’? Vraag dan altijd naar de reden. Dat kan via de mail of telefonisch. Dit helpt je bij toekomstige sollicitaties. Bekijk de feedback en pas eventueel je motivatie of cv aan. Blijf positief, geef vooral niet op. Die droombaan ga je vinden.

Vragen of twijfels over solliciteren?

Heb je vragen over solliciteren? Twijfel je het sollicitatieproces eerlijk verloopt? Of heb je vragen over je voorbereiding? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over solliciteren

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict