Stevige loonsverhoging nodig voor schoonmakers

De 120.000 schoonmakers in Nederland hebben komende jaren een stevige loonsverhoging nodig, om voldoende verschil te blijven maken met het minimumloon. De onderhandelingen over een nieuwe schoonmaak-cao zijn op 19 maart begonnen. Het CNV wil dat de lonen in de komende 2 jaar met 14% omhoog gaan.

De huidige cao voor de schoonmakers loopt nog tot 1 juli. Vlak voordat de cao afloopt, op 30 juni 2024, krijgen de schoonmakers nog een loonsverhoging van 5,5%. Dat lijkt veel, maar volgens cao-onderhandelaar Jan Kampherbeek is er komende jaren meer nodig. ‘Het minimumloon is afgelopen tijd sterk gestegen. De lonen in de schoonmaak moeten dus mee omhoog, om de sector aantrekkelijk te houden. Een aantal jaren geleden waren de werkgevers er zelf nog trots op dat de schoonmakers 20% boven het minimumloon zaten. Als we daar weer willen komen, moeten we flinke stappen maken.’

In 2 jaar tijd moeten lonen 14% omhoog

Concreet stelt het CNV in de nieuwe cao – over een periode van 2 jaar – een loonsverhoging voor van 14%:

  • 7% op 1 januari 2025
  • 7% op 1 januari 2026

Daarnaast wil het CNV onder meer een betere reiskostenregeling, een weekendtoeslag voor hotelschoonmakers en een ervaringstoeslag voor schoonmakers met een lang dienstverband.