Cao-gesprekken Afbouw

Op 20 oktober stond de eerste echte onderhandelingsronde gepland tussen de werkgevers en de vakbonden. Er is lang gesproken, in deze nieuwsbrief een korte update.

Verdieping op onderwerpen

Tijdens de bijeenkomst van 20 oktober zijn er naar aanleiding van gestelde vragen een aantal extra zaken uitgezocht en toegelicht. Aan ons is gevraagd of wij een toelichting en uitwerking konden geven van ons voorstel voor de retentiebonus. Een soort jubileumuitkering. De werkgever heeft ook een aantal zaken toegelicht en verduidelijkt.

Koopkracht rode draad

De kern van de gesprekken is natuurlijk het herstel en behoud van koopkracht. De voorstellen die CNV hiervoor deed zijn fors en liggen qua hoogte op hetzelfde niveau als de collega vakbond. De werkgevers hebben nog geen duidelijkheid gegeven over het niveau van de loonafspraken die zij willen maken. Het is een totaalpakket, zeggen ze.

Natuurlijk is dit voor de vakbonden niet anders. Wij wegen een onderhandelingsresultaat altijd op basis van het totaal en dat zullen we ok nu weer doen. Toch hopen we tijdens de volgende ronde van gesprekken wat meer duidelijkheid te krijgen over het standpunt van de werkgevers. Waar denken zij zelf aan?

Niet alleen loon

Het gaat – zoals eerder ook gezegd – om meer dan alleen loon. Het is goed om te zien dat de werkgevers en vakbonden elkaar kunnen vinden op veel verschillende onderwerpen. We zien het belang in van de bevordering van instroom van jong talent, we vinden de ouderenregelingen (eerder stoppen met werken of eerder minder werken) ontzettend belangrijk en zien in dat dit nodig is voor de sector.

Op andere punten vinden we elkaar nog niet. De komende gesprekken moeten uitwijzen of we nader tot elkaar kunnen komen en of we elkaar gaan vinden op het belangrijke vraagstuk rond koopkrachtbehoud.

We praten verder

Op donderdag 26 oktober staat de volgende ronde gepland. Ik hoop jullie na dat overleg een nieuwe update te kunnen sturen. Wellicht dan ook met eerste reactie op het loonbod.

Lijkt het je leuk om mee te denken over de koers die we in de onderhandelingen varen? Neem contact met me op door te bellen, appen of een mail te sturen op onderstaande contact gegevens. Ik sta je graag te woord! Online kun jij ook altijd meepraten, je vragen stellen en je mening geven. Heel makkelijk en 24 uur per dag.Ga naar de cao-pagina

Per post

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen jou het liefst zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om je gegevens te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door aan secretariaat@cnvvakmensen.nl

Wil je ook naar de cao-pagina ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/bouw/stukadoors/cao-afbouw/

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.

Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!


Anthony Williams
Bestuurder CNV Vakmensen
0618711343
a.williams@cnvvakmensen.nl