Cao Afbouw algemeen verbindend verklaard

Maandag 29 augustus kwam het verlossende woord. Per 19 augustus 2020 is de Cao Afbouw algemeen verbindend verklaard. Dit houdt in dat de cao vanaf deze dag voor iedereen, werkzaam in deze sector, geldt.

En dat duurt
Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is dan nu het gewenste resultaat bereikt. De Cao Afbouw geldt voor iedereen in de sector. In april gaven werkgevers  hun fiat aan het akkoord. Op zich had het allemaal nog best lang geduurd, maar na het ja van werkgevers konden we verder. Daardoor kon er gewerkt worden aan de teksten. Aansluitend is de tekst ingediend bij het ministerie. Na wat wisselingen van uitleggen en standpunten komt dan nu het definitieve ja. 

Geen bedenkingen
Al jaren zijn we gewend dat er bedenkingen ingediend worden tegen de avv. Bedenkingen zijn bezwaren die groepen of individuele bedrijven in kunnen dienen. Die bedenkingen worden dan meegenomen in het definitieve besluit.  Dit jaar zijn er geen bedenkingen ingediend. Indien dit wel het geval was geweest, had het waarschijnlijk nog wat langer geduurd voordat de avv afgegeven zou worden. Voor nu is het voor 2020 en 2021 geregeld.

Er speelt nog iets anders
Er zijn wat bedrijven die aanstalten maken om uit de sector te verdwijnen en naar de Meubel te gaan. Dit zijn bedrijven die van oudsher uit de Natuursteensector komen. Deze bedrijven maken meer dan natuursteen alleen. Omdat ze wat werkingssfeer betreft ook onder een andere cao kunnen vallen, wordt er van alle kanten meegewerkt om dat voor elkaar te krijgen. Daardoor zal er in de toekomst mogelijk minder discussie zijn in deze sector en zullen wij sneller zaken voor elkaar kunnen krijgen.
Let echter wel goed op, mocht je bij zo’n bedrijf werken. Ook al gaat je werkgever waarschijnlijk over naar een andere cao, geldt dat je tot aan het moment dat dit niet gedaan is, jij onder deze cao valt en dat je een beroep op deze cao mag doen. Pas als alles geregeld is, kom je onder een andere cao te vallen. Mocht je vragen hebben, laat het mij weten.

Tot slot
Nog een kort bericht, maar wel een belangrijke. Ik hoop dat het jou nog steeds goed gaat in deze bijzondere tijden. Als er zaken zijn die je wilt delen, dan weet je me te vinden. Samen moeten we er iets van maken in deze bijzondere tijd. Ik wens je gezondheid toe en plezier in je werk.
Ik nodig je ook uit een kijkje te nemen op ons platform, jeachterban, voor allerlie vragen over deze sector. Ga hiervoor naar https://www.jeachterban.nl/afbouw

Roel van Dijk, bestuurder
E r.vandijk@cnvvakmensen.nl
M 06 – 5338 4473