Is de overgang een taboe op de werkvloer?

Opvliegers, vermoeidheid, somberheid en andere klachten. Praten over de overgang is nog steeds een taboe op de werkvloer. Opmerkelijk, want nooit eerder waren zoveel vrouwen boven de 45 actief op de arbeidsmarkt. Het CNV wil meer aandacht voor dit onderwerp. Elke vrouw tussen pakweg 45 en 60 krijgt met de overgang te maken. Sommigen hebben er geen of nauwelijks last van. Anderen ervaren veel en heftige klachten.

Onderzoek

In maart 2021 heeft het CNV een enquête gehouden onder 2.000 vrouwelijke leden tussen de 45 en 60 jaar. Daaruit blijkt dat maar liefst 84 procent overgangsklachten heeft. Het gaat onder meer om opvliegers, slapeloosheid, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen, zware menstruaties en hoofdpijn. Een kwart heeft psychische klachten, zoals stemmingswisselingen en somberheid.

1,8 miljoen werkende vrouwen

Het zijn cijfers die er niet om liegen, aldus voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen. ‘We hebben het over 1,8 miljoen werkende vrouwen.’ Hij vindt het daarom belangrijk het onderwerp op de agenda te zetten.

Oplossingen

Het taboe doorbreken is belangrijk om te kunnen werken aan oplossingen. Vaak zijn problemen heel praktisch op te lossen:

  • meer en betere sanitaire voorzieningen op de werkplek of onderweg
  • kunststof werkkleding vervangen voor katoenen kleding
  • meer thuiswerkenmogelijkheden
  • meer informatie via webinars en trainingen over werken tijdens de overgang

Handreiking 'Open over de overgang'

In de handreiking Open over de overgang van CNV vind je tips voor omgaan met de overgang. Die kun je hieronder downloaden.

Interesse?

Geïnteresseerd in training, begeleiding of advies over werk en de overgang?

Mail naar CNV Academie

Hoe ervaar jij de overgang?

Werken terwijl je in de overgang zit is niet altijd even makkelijk. Zit jij in de overgang of heb je ervaringen met de overgang? Deel het met ons in onderstaand formulier.

Deel jouw ervaring
Voor- en achternaam
Error
None
Emailadres
Error
None
Telefoonnummer
Error
None
Deel jouw verhaal
Error
None
Stel hem hier
Error
None

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte