Onderhandelingen cao Betonpompen en cao Mortelbedrijven gestart

Donderdag 17 november zijn wij gestart met overleg en de onderhandelingen over een nieuwe cao Betonpompen en cao Mortelbedrijven per 1 januari 2023. Na toelichting van de voorstellen door de vakbonden hebben de werkgevers een eerste reactie gegeven. De tweede onderhandelingsronde is op 7 december. De intentie van cao partijen is nog dit jaar te komen tot een onderhandelingsresultaat.

Thema’s en voorstellen vakbonden

De voor ons belangrijke thema’s hebben wij vertaald naar concrete voorstellen op het gebied van:

  • Loonontwikkeling in relatie tot de looptijd, inclusief vergoedingen;
  • Uitzendwerk;
  • Duurzame inzetbaarheid, waaronder een zwaar werkregeling en verkorte werkweek;
  • Verlof;
  • Reiskosten woon-werkverkeer en reizen in opdracht van de werkgever (dienstreizen);
  • Scholing en ontwikkeling.

Reactie werkgevers

In eerste stellen werkgevers dat wij nu al een voor beide sectoren passende en goede cao’s hebben. Zij zien kansen, maar vooral ook bedreigingen. Gewezen wordt op verminderde bouwvolumes waardoor verminderde vraag en dus omzet. Op beperkingen van overheidswege door uitstoot van kooldioxide en stikstof. En op stijgende kosten van grondstoffen. En uiteraard ook op te maken afspraken met ons die leiden tot verhoogde loonkosten. Niet alles is dus mogelijk en wenselijk. Werkgevers hebben aangegeven dat zij de loonvoorstellen van de vakbonden wel kunnen begrijpen, maar dat de voorstellen voor hen een brug te ver zijn. Zij hebben een voorstel gedaan om – met een looptijd van een jaar - de lonen per 1 januari 2023 met 5% te verhogen.

Accent en focus

De balans opmakend van de eerste onderhandelingsronde lijkt het accent op 7 december vooral te liggen een vijftal onderwerpen: loonontwikkeling in combinatie met looptijd, vergoedingen, duurzame inzetbaarheid en reiskostenvergoeding. Leden hebben in hun reactie aangegeven wat zij belangrijk vinden, waarbij de focus wel ligt op de ontwikkeling van loon. Wij constateren dat er nog flink wat ruimte zitten tussen wat wij voorstellen en dat wat de werkgevers bieden. Wij hebben samen met de werkgevers de intentie om nog dit jaar te komen tot een cao voor de Betonpompen en een cao Mortelbedrijven. Daarbij gaat wat ons betreft zorgvuldigheid voor snelheid.

Reacties

Heb je vragen, op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief laat het ons vooral weten. Je reactie in de vorm van een mail, smsje of whatsapp kun je sturen naar onderstaand mailadres of mobiele telefoonnummer. Gewoon even bellen mag natuurlijk ook.

Emiel Peper (bestuurder)                                                           Margreet Pasman (bestuurder)

E: aem.peper@cnvvakmensen.nl                                               E: margreet.pasman@fnv.nl

M (06) 2343 2081                                                                           M(06) 5102 3283