Cao-onderhandelingen Owens Illinois zijn gestart

Op maandagmiddag, 22 april jl., hebben FNV en CNV met de onderhandelingsdelegatie van O-I het eerste overleg gehad over de cao O-I 2024-2025. Van de gezamenlijke vakbonden volgt hier een korte samenvatting van wat er die dag is besproken.

Voorstellen vakbonden en werkgever

Zoals bij velen bekend staat een eerste onderhandelingsoverleg niet in het teken van échte onderhandelingen. De vakbonden lichten hun voorstellen toe en beantwoorden vragen die de werkgever heeft. Daarna licht de werkgever op zijn beurt de inzet van werkgeverskant aan de hand van een presentatie toe. In dat kader lijkt het ons belangrijk om jullie mee te nemen in de voorstellen van de werkgever, zodat jullie weten waar het in het onderhandelingstraject over gaat.

Actualiteit O-I

O-I schetst de actuele situatie waar het bedrijf zich in bevindt. De ontwikkelingen op de markt, de “normale” concurrentie en de opening van het nieuwe Turkse bedrijf Ciner in Lommel in 2025. Of de soep echt zo heet gegeten zal worden zoals de werkgever schetst, zal uiteindelijk blijken. Als vakbondsbestuurders hebben Marco Vallebella van FNV, onze kaderleden en ik nog nooit een echt positief verhaal van werkgevers gehoord tijdens cao onderhandelingen. Uiteindelijk worden er altijd goede cao’s afgesloten.

Voorstellen werkgever

In het kort de voorstellen van O-I:

  • Vooralsnog geen loonbod
  • Verder wil O-I (en wij zijn daar niet op tegen) tijdens het cao traject afspraken maken over welke concrete onderwerpen opgepakt zullen worden in het kader van ouderenbeleid en flexibilisering van arbeidsvoorwaarden
  • O-I stelt voor de ingangsdatum van het recht op koopdagen in lijn te brengen met de huidige pensioenleeftijd. De huidige afspraak is gebaseerd op de AOW leeftijd van 65 jaar. Deze is nu, zoals bekend, naar 67 jaar verhoogd en zal binnenkort naar 67 jaar en 3 maanden gaan
  • O-I kent een hoog ziekteverzuim en wil daarom een financiële prikkel toepassen om het ziekteverzuim te ontmoedigen. Het voorstel is om de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar te verlagen naar 70%

Tenslotte wil O-I een aantal cao artikelen schrappen. Sommige artikelen zijn inderdaad behoorlijk gedateerd en kunnen inderdaad worden geschrapt. De vakbonden zijn van mening dat bepaalde artikelen niet per definitie geschrapt hoeven te worden, maar kunnen geactualiseerd worden. Als voorbeeld:

  • Het schrappen van een tegemoetkoming in de ziektekosten van 400 euro netto per jaar of
  • Het schrappen van de hindertoeslag voor medewerkers die hier nog steeds recht op hebben.

Moeizame onderhandelingen

Met het pakket van eisen van de vakbonden en het pakket aan maatregelen dat O-I voorstelt, is het duidelijk dat dit cao traject geen gemakkelijke opgave wordt.

Communicatie

Het volgend overleg vindt plaats op vrijdag 31 mei. Die dag zal blijken hoe de onderhandelingen zullen verlopen. Nadien informeren wij jullie graag hierover.

Namens de onderhandelingsdelegatie van FNV en CNV

Vragen en de cao online

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met mij of een van de kaderleden. Of stel je vragen en reacties via onze cao-pagina Cao Owens Illinois | CNV Vakmensen - Steen en glas | CNV Vakmensen. Het hele cao-traject kun je ook hier online volgen.


Ruud Hövelings
Bestuurder CNV
M: 06-81 88 45 56
E: r.hovelings@cnv.nl

en

John van Rossem
Lid commissie cao
M: 06-65 02 72 413
E: john.van.rossem@o-i,com