Regels en wetten bij overwerk

Soms moet je overwerken. Dan werk je langer dan het aantal uren dat in je contract staat. Bijvoorbeeld omdat een bepaalde klus af moet. Of omdat er veel zieken zijn. Je werkgever waardeert het vaak als je het doet. Blijf wel goed de balans bewaken tussen werk en privé.

Overwerken is niet verplicht

In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.

Afspraken over overwerk

In je cao, bedrijfsreglement of contract kunnen afspraken staan over verplicht overwerk. In dat geval ben je verplicht om over te werken als dat nodig is. Natuurlijk volgens de gemaakte afspraken. Let op dat je niet structureel overwerkt.

In de Arbeidstijdenwet staat wel hoeveel je maximaal per dag en per week mag werken.

Aanpassen van je contract bij structureel overwerk

Als je vaak overwerkt, kun je vragen om meer contracturen. Dat kan met het zogenoemde rechtsvermoeden van de arbeidsduur of arbeidsomvang. Misschien een wat lastige omschrijving voor een belangrijk recht. Het zit zo: is het aantal uren dat je gemiddeld per maand werkte in de afgelopen 3 maanden hoger dan je contracturen? Dan kun je recht hebben op aanpassing van je contract. Kom je er echt niet uit met je werkgever? Dan beslist de rechter.

Of je betaald krijgt voor overwerk

Of je overuren betaald krijgt, hangt af van de afspraken die met je werkgever zijn gemaakt. Bijvoorbeeld over een toeslag op je gemaakte overuren. Het kan dus zijn dat er in je cao, bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst afspraken staan over uitbetaling van overuren of opname in tijd voor tijd. Overleg over de opname van overuren altijd goed met je baas.

Heb je problemen met je werkgever over overwerk?

Let goed op de regels voor overwerk. Loop je tegen problemen aan met je werkgever? Neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict