Al het nieuws

Werkgeversbod ondermaats; jullie hulp is nodig!

Op 11 november was alweer de vierde ronde om een nieuwe cao voor de Timmerindustrie af te spreken. Ook nu zijn we er weer niet uitgekomen. Op twee belangrijke onderwerpen was het bod van werkgeversorganisatie (NBvT) veel te laag. Daarom hebben we de onderhandelingen opgeschort. We hebben jullie hulp nu nodig.

Zwaar Werk Regeling
Vorige keer hebben we jullie verteld dat jullie werkgevers werken in een fabriek niet zwaar genoeg vonden om een collectieve regeling voor te maken. Nu zijn de werkgevers daarin opgeschoven en hebben een bod gedaan waar ook het fabriekspersoneel onder valt. Helaas is dat slechter dan wat eerst alleen maar voor montagepersoneel werd voorgesteld. Bijvoorbeeld niet een regeling die drie jaar uitkeert, maar een regeling die uitkeert van je 65ste tot aan je AOW-leeftijd. Ook in het aantal jaren dat je in de sector gewerkt moet hebben om ervoor in aanmerking te komen is een negatieve ontwikkeling. Eerst werd als voorwaarde gesteld om van de laatste 15 jaar tenminste 10 jaar te hebben gewerkt in de sector. Nu is dat 20 van de laatste 25 jaar geworden. Uit cijfers blijkt dat dan ongeveer 200 mensen minder er gebruik van kunnen maken.

Loon
Ondanks dat in Nederland veel onzekerheid is door corona gaat het in de Timmerindustrie goed. Ons beeld is dat het zelfs erg druk is. Toch doen de werkgevers een loonbod dat neerkomt op 1% voor cao die een jaar duurt. Dat past niet bij de situatie waarin de sector verkeert. We hebben aangegeven, dat onze loonvraag gematigd kan worden. Maar alleen dan als er een goede zwaar werk regeling kan worden afgesproken. Als die er komt, dan willen we onze loonvraag bijstellen naar 3%. Maar daar is dus vooralsnog geen sprake van.

Oproep om van je te laten horen
Op 9 december hebben we de vijfde ronde. Voor die tijd moeten jullie echt van je laten horen. Praat erover met je collega’s. Praat erover met je werkgever. Laat hen weten wat je hiervan vindt, hoe zij tegen de inzet van de  collega’s en werkgever hierin staan en vertel het ons dan. Dat kan via de mail op aem.peper@cnvvakmensen.nl of per SMS of Whatsapp op (06) 23 43 20 81. Bellen mag ook.

Om betere afspraken te maken is het echt van belang dat jullie in beweging komen. Laat van je horen. Help ons de klus te klaren.

Emiel Peper
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 23 43 20 81
E aem.peper@cnvvakmensen.nl