We gaan niet onderhandelen over cao Bouw & Infra

CNV Vakmensen gaat niet onderhandelingen over een nieuwe cao voor de Bouw & Infra. Vrijdag 15 november zouden we beginnen en de cao-commissie zou 12 november de definitieve inzet bepalen. Maar er is domweg te veel loos!
Werkgevers- en werknemersorganisaties concludeerden deze week dat het vanwege alle onzekerheden en onduidelijkheden niet realistisch of verstandig is om nu over een nieuwe cao te gaan onderhandelen. In overleg met de cao-commissie van de bond is besloten ons te richten op onderhandelingen die pas in januari 2020 starten.

Nieuwe crisis ligt op de loer door falende politiek
Nederland zit al maanden op slot. Vrijwel geen enkele vergunning in de bouw- en infrasector wordt er nog afgegeven door de veranderende wetgeving op het gebied van stikstof en PFAS. Huizen worden niet gebouwd, onderhoud van wegen wordt niet aangepakt en ambities uit het Klimaatakkoord kunnen niet uitgevoerd worden.

De gevolgen voor de werkgelegenheid lijken fors te worden. Jouw baan en inkomen staan op het spel! Het zal jullie niet zijn ontgaan dat we samen met werkgevers op 30 oktober een grote protestactie hebben gehouden op het Malieveld in Den Haag. CNV Vakmensen heeft aangedrongen op politieke maatregelen die het mogelijk maken dat werk wordt hervat, gestart of aanbesteed. Het is onaanvaardbaar dat de bouw en infra-sector de dupe wordt van falend overheidsbeleid en in een nieuwe crisis terecht komt.

Politiek aan zet
Door alle onzekerheden en aanhoudende zorgen over de (nabije) toekomst ontbreekt de basis en het vertrouwen om nu te starten met de onderhandelingen. Het wachten is op politieke maatregelen, waardoor Nederland ‘weer van het slot gaat’.

Op vrijwel geen enkel onderwerp zijn op dit moment tijdens cao-onderhandelingen goede stappen te maken voor werknemers. Daarom kiest CNV Vakmensen voor uitstel van die onderhandelingen.

Blijf meedenken en meepraten
Heb je nog voorstellen of ideeën over bepaalde onderwerpen. Laat het mij weten en aarzel niet. Ook kun je met elkaar in discussie gaan en je mening geven via www.jeachterban.nl/bouw

Wil jij meebeslissen over de cao bouw en infra
CNV Vakmensen heeft voor de cao Bouw & Infra een eigen cao-commissie. In deze commissie zitten werkende leden, die onder de cao Bouw & Infra vallen. Deze commissie is binnen de vereniging CNV Vakmensen verantwoordelijk voor alles wat met de cao te maken heeft.

De commissie adviseert en ondersteunt de onderhandelaar, stelt de definitieve cao-voorstellen vast en bepaalt ook of een onderhandelingsresultaat goed genoeg is. Of je nu metselaar, voeger, timmerman, uitvoerder, wegmarkeerder of calculator bent, het maakt niet uit. Elke beroepsgroep kunnen we nog goed gebruiken in de cao-commissie. Je mag het ook een tijdje proberen en aanzien of het je bevalt, je zit er niet meteen aan vast. Jouw ervaring uit de praktijk is hard nodig!!

Werk jij in de bouw of infra en wil je meer weten?
Stuur nu een mail naar Gijs Lokhorst, g.lokhorst@cnvvakmensen.nl en hij neemt contact met je op.

Samen ben je sterk!
En ik daag je uit je ongeorganiseerde collega lid te maken van CNV Vakmensen en te laten meepraten en beslissen over de toekomst van de cao bouw en infra en de sector.
CNV Vakmensen bestaat dit jaar 125 jaar en om dat te vieren, hebben we het wel heel aantrekkelijk gemaakt voor leden om leden te werven. Je krijgt namelijk voor elk geworven lid 2 cadeaubonnen ter waarde van € 25,- naar keus. Je kunt die delen met het nieuwe lid óf zelf houden. Aan jou de keus! Kijk op www.cnvvakmensen.nl/125 
Het nieuwe lid ontvangt de eerste 6 maanden 50% korting op de contributie.

Samen staan we sterk en dat is hard nodig in deze sector.

Reageren
Heb je de behoefte te reageren op deze nieuwsbrief? Heel graag, je mening stel ik erg op prijs.

CNV Vakmensen
Gijs Lokhorst, cao-onderhandelaar
g.lokhorst@cnvvakmensen.nl