Stand van zaken cao Woondiensten

Op 20 maart zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao Woondiensten opgeschort. Op 21 maart stonden we voor het eerst met het gezamenlijke verhaal van de vakbonden in een kantine. In de afgelopen weken hebben wij al 1000 corporatiemedewerkers gesproken. Dat is belangrijk.

Niet alleen omdat we van jullie willen horen wat jullie van het eindbod van Aedes vinden. Maar vooral ook om uit te leggen dat de gezamenlijke vakbonden een reële loonvraag op tafel leggen.

Een loonvraag waaruit waardering spreekt voor de inzet en betrokkenheid voor de medewerkers.

Een loonvraag die over de gehele looptijd van de cao koopkrachtbehoud voor iedereen borgt. Aedes gaat er volstrekt aan voorbij, dat de inflatie inmiddels 2,9% bedraagt.

De corporatiemedewerker heeft de afgelopen jaren veelal genoegen moeten nemen met eenmalige uitkeringen. De contractloonontwikkeling in de woondiensten is daardoor fors achtergebleven bij de rest van Nederland en bij de inflatieontwikkeling. Vakbonden gaan daarom voor een structurele loonsverhoging. Een loonsverhoging die meetelt voor de pensioenen. Een loonsverhoging waar ook de uitzendkrachten en gedeeltelijk arbeidsongeschikten van meeprofiteren.

De afgelopen jaren was er binnen de Woondiensten sprake van een gematigd loonbeleid. Nu het economisch gezien meezit, mag de corporatiemedewerker daar ook een graantje van meepikken.

Er zijn inmiddels corporaties waar medewerkers zélf actief worden. Waar ze zich realiseren dat koopkrachtbehoud voor iedereen groot goed is. En niet, zoals sommige medewerkers denken, nét zo gewoon als ‘water uit de kraan’. Deze week bereikte ons het voorbeeld van Stadgenoot in Amsterdam. Daar heeft de ondernemingsraad het initiatief genomen om de directeur bestuurder een brief te sturen. In deze brief roepen zij de bestuurder op zich tot Aedes te richten om de onderhandelingen vlot te trekken. Wil je dit voorbeeld volgen? In de bijlage vind je de voorbeeldbrief van Stadsgenoot.

Overigens worden er ook binnen andere corporaties initiatieven genomen. Is dat ook bij jou in de corporatie het geval? Zijn jullie bezig met een petitie, brief of andere ‘actie’? Laat het ons weten!

Wij komen naar je toe!
We hebben al heel veel kantines bezocht. Zijn we bij jouw corporatie nog niet geweest en wil je tóch nog een bijeenkomst organiseren? Laat het ons weten en we maken een afspraak! Je kunt ons bereiken door een e-mail te sturen aan r.heins@cnvvakmensen.nl.

Veel gestelde vragen
Tijdens de kantinebijeenkomsten krijgen we veel vragen. Enkele daarvan proberen we in de komende periode via deze nieuwsbrief te beantwoorden.

Vraag: Hoe zit het nou precies met dat aanpassingsbedrag?
Het aanpassingsbedrag geldt voor de medewerkers in de functieschalen C t/m H en O. Bij een structurele loonsverhoging wordt een bedrag in mindering gebracht als het salaris uitstijgt boven de nieuwe grens in de loonschaal. Het gaat hierbij om een bedrag van ‘grofweg’ 1% van het salaris. Deze afspraak loopt tot en met uiterlijk 2025. Twee-derde van de medewerkers krijgt hier meteen, of in de komende jaren mee te maken. Concreet betekent het eindbod van werkgevers voor deze groep dat zij van de loonsverhoging voor 2019 maar 2% overhouden en van het bod voor 2020 0,5%.

Kom in beweging voor een goed pensioen: nieuwe pensioenacties op 29 mei
Na maanden van praten met het kabinet zitten de onderhandelingen over een pensioenakkoord nog altijd muurvast. Het kabinet en minister Koolmees spelen wel mooi weer, maar stemmen niet in met onze eisen. Het is duidelijk: dit kabinet komt pas in beweging, als wij de druk flink opschroeven.

Woondiensten, kom in actie! Op woensdag 29 mei voeren de gezamenlijke vakbonden massaal actie in tal van sectoren en bedrijven in het hele land. Ook organiseren we op die dag tussen 11.00 en 13.00 uur vier grote manifestaties. Graag hopen we jou te zien in Arnhem, Den Haag, Eindhoven of Groningen.

Meld je aan: We organiseren de acties als CNV, FNV en VCP samen. Op de website lees je meer over waar je in actie kunt komen en hoe je je kunt aanmelden: www.cnv.nl/goedpensioen

Arbeidsmarkonderzoek FLOW 2019
Op woensdag 15 mei heeft FLOW de uitkomsten van het arbeidsmarktonderzoek 2019 gepubliceerd. Klik op onderstaande link voor het rapport en voor meer informatie: www.flowweb.nl/actueel/arbeidsmarktonderzoek-2019

Wil je meer weten over de cao-onderhandelingen?
Bezoek onze website www.cnvvakmensen.nl/woondiensten of ons online platform www.jeachterban.nl/woondiensten

Je kunt daar zelf ook een vraag stellen of je mening geven.

Nicole Geerts, lid onderhandelingsdelegatie
Petra Strijker, plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie
Robbim Heins, bestuurder CNV Vakmensen.
M: 06 51 60 19 87
E: r.heins@cnvvakmensen.nl

Kom op 29 mei in actie voor een goed pensioen.
Kijk op www.cnvvakmensen.nl/pensioenactie en meld je vandaag nog aan!
Als je komt, zorgen wij voor een treinkaartje.

Downloads