Sector Bouw: kopzorgen als nooit tevoren

Actievoerende boeren trekken aan me voorbij wanneer ik bij Lelystad in de file sta. Mijn gedachten gaan terug naar 1995.

De onderhandelingen over een nieuwe cao bouw verlopen erg stroef en de druk van werknemers is nodig. In een zalencentrum in Assen komen de eerste bouwvakkers in hun werkkleding binnen.
Spanning zit in mijn lijf, hoeveel mensen komen er? Een half uur later tijdens mijn toespraak zitten honderden werknemers met boze blikken in de zaal. Een adrenalinekick van hier tot Tokyo. Het gejuich en gejoel is heftig en juist dan weet ik waarom ik voor deze baan heb gekozen: samen strijden voor goede arbeidsvoorwaarden. Iedereen is strijdbaar en de maat is vol. Na weken van acties en getoonde solidariteit komt er uiteindelijk een goede cao tot stand. Afgedwongen door de werknemers zelf.

Mijn zorgen over onze sector zijn nu minstens zo groot als toen in 1995. Het stikstof- en PFAS- (verzamelnaam niet afbreekbare giftige stoffen in grond) dossier heeft gigantische gevolgen voor de bouw & infra sector. Vele duizenden projecten worden niet afgemaakt, opgestart of in de markt gezet. Wanneer de politiek niet snel ingrijpt en noodwetgeving afkondigt vrees ik dat er vele ontslagen gaan volgen en bedrijven failliet gaan. En dan moeten de cao-onderhandelingen in november nog van start gaan. Vul maar in, werkgevers gaan niet of nauwelijks ruimte zien om welke mooie afspraak dan ook te maken.

Kort en goed, de zorgen zijn echt mega en ik hoop dat ik daar niet alleen in sta. Met de werkgevers bespreek ik momenteel welke acties we samen moeten organiseren om onze sector voor een nieuwe crisis te behoeden. Laat ons weten hoe jij hierin staat!

Wees voorbereid: ik kan niet zonder jullie inzet en betrokkenheid. Jouw inzet en actiebereidheid kan de komende tijd worden gevraagd. Niet omdat ik het leuk vind of opnieuw wil ervaren hoe snel het bloed door mijn aderen kan schieten maar omdat we samen de sector en jouw baan moeten redden. En niet in de laatste plaats een goede cao willen afsluiten. Het gaat ook om jouw toekomst.

Gijs Lokhorst
Onderhandelaar cao bouw en infra
M: 06 51202970