Cao-ronde 3 Bouw & Infra: scherpte komt in beeld

Voor jullie nieuwe cao Bouw & Infra hebben CNV Vakmensen en werkgevers dinsdag 3 en woensdag 4 maart opnieuw onderhandeld. Deze 2e onderhandelingsronde verliep constructief. Beetje bij beetje wordt de inzet op de verschillende onderwerpen duidelijker en scherper. Maar het is nog geen gelopen race!
Meer zeggenschap over budget werknemers
We bespraken hoe de doelstellingen van het huidige DI-budget van werknemers kunnen worden behaald. Het gaat ons er natuurlijk om dat scholing en ontwikkeling maximaal worden bevorderd. Vakbonden en werkgevers vinden beide dat de bewustwording over het belang van scholing en ontwikkeling beter kan en moet; bij werkgevers én werknemers.

Ten aanzien van duurzame inzetbaarheid is besproken hoe we deelname aan de PAGO/DIA kunnen stimuleren. Werkgevers willen een grotere betrokkenheid hebben bij de DIA. Vooral het adviesgesprek speelt voor hen een rol daarin.

Nieuw pensioenstelsel
Uiteraard is het nieuwe pensioenstelsel op tafel gekomen in deze tweede ronde. CNV Vakmensen wil dat per 1 januari 2021 werknemers drie jaar eerder moeten kunnen stoppen met werken. De bond wil afspraken maken over de manier waarop en de voorwaarden waaronder dit kan. De betaalbaarheid van die wens was deze tweede onderhandelingsronde aan de orde.

Zware beroepen, wat vind jij?

Bij eerder stoppen met werken gaat het ook over de definitie van ‘zware beroepen’. Moet een ‘regeling zware beroepen’ ook gelden voor UTA-werknemers? En hoeveel bouwplaatsmedewerkers stromen dan door naar UTA-functies?

Over dat laatste wil ik ook graag jouw mening horen! Dat kan door te reageren op de stelling hierover op www.jeachterban.nl/bouw 

Arbeidsomstandigheden en veiligheid
Werken in de warmte. Het leverde een warme discussie op aan de onderhandelingstafel. Werknemers moeten beter worden beschermd tegen werken in de hitte vindt CNV Vakmensen. Er moeten duidelijke criteria komen om de norm vast te stellen voor wel/niet werken. CNV Vakmensen heeft verder onderbouwd waarom ook bouwplaatswerknemers gebruik moeten kunnen maken van de werkdruk voorziening die voor UTA-werknemers al geldt.

Denk mee, praat mee!
Wil je nog eens precies lezen welke zaken CNV Vakmensen in de cao geregeld wil hebben? Hier vind je onze voorstellen nog eens op een rij.
Voor degene die deze nieuwsbrief per post ontvangen kunnen de voorstellen lezen op jeachterban.nl/bouw. 

Heb je er vragen over? Laat het mij weten! Op de cao-tijdlijn van jeachterban kun je alle ontwikkelingen binnen het onderhandelingstraject volgen. Ook kun je met elkaar in discussie gaan en je mening geven via www.jeachterban.nl/bouw


Gijs Lokhorst
onderhandelaar cao Bouw en Infra
E. g.lokhorst@cnvvakmensen.nl