Cao Houthandel: de derde ronde!

Woensdag 10 mei was de derde ronde. Mooie praatjes vullen geen gaatjes. Nog steeds een loonkloof van ca. 5% tussen bonden en werkgevers. Maandag 6 juni verder.

Serieus?

We hebben een reactie gehad van de werkgevers die er eigenlijk op neerkwam NEE, wij willen niet te veel geven. En wat ze dan wel willen geven is:

 • De cao van 1 april ‘23 tot 1 april ‘24
 • Loon: per 1 juli '23 €600 (=éénmalig), per 1 sept. 3% en 2,4% per 1 jan. '24. Ten opzichte van het vorige bod is dat slechts €100 éénmalig erbij
 • Pensioenfranchise: voor dit jaar opnieuw ‘bevriezen’. Dat kost de werkgevers 0,9% en dat moet je dan maar bij het loonbod optellen.
 • De loongrens handhaven op €43.786! zie ook onder het kopje loongrens
 • De reiskosten tussen 10 en 40 km worden vergoed à 21 cent per km en in 2024 met 22 cent.
 • Ploegendienst: leeftijdsgrens opschuiven naar 59 jaar
 • Overwerk: naar 59 jaar
 • PAGO: hierin is een stap gezet. Dit kan van eens in de drie jaar naar eens in de twee jaar. Alleen voor cao-personeel.
 • 55plus-regeling: geen inhoudelijke wijzigingen maar wel een duidelijker tekst. En dat geldt ook voor de 58plus-regeling waarbij moet worden opgemerkt dat dit niet een cao-dingetje is, maar een regeling bij het pensioenfonds.
 • Geboorteverlof: nee geen uitbreiding van de wet WIEG
 • RVU regelen op bedrijfsniveau en vooral niet in de cao.

Dan rijst bij mij toch de vraag: nemen de werkgevers hun werknemers wel serieus?

Loongrens

De loongrens is voor de werkgevers een absoluut breekpunt. Zij zijn van mening dat de werknemers die boven de loongrens zitten niet anders willen! Zij willen zeker niet onder de beknelling van de cao vallen. Dat zeggen de werkgevers. Zij krijgen voldoende en zijn er tevreden over.  Zij willen niet lid zijn van de vakbond en voelen zich door de vakbond niet vertegenwoordigd. Zij willen hun eigen arbeidsvoorwaarden regelen en daarin keuzes maken. De lonen van die groep medewerkers zijn anders en veel van de extra's in de cao, zitten verwerkt in de lonen van die groep medewerkers. Zij hebben niets te klagen! Zij kunnen vrij onderhandelen.
Maar klopt dat dan ook? Is er de vrijheid van onderhandelen voor die groep? 
Ik weet dat ook onder die groep vakbondsleden zijn. Laat ja horen en deel dit bericht zoveel mogelijk.

Loonkloof

Er is een groot verschil tussen het bod van de werkgevers en jullie wensen. Ik noem het een loonkloof.  In onze creativiteit om mee te denken met de werkgevers zonder te veel concessies te doen, hebben we onze looneis als volgt geformuleerd: Per 1 juli alle werknemers €100,- per maand erbij plus 6% verhoging. Dat betekent dat de laagste lonen er relatief meer op vooruitgaan dan de hoogste.

Wat vind jij?

De bonden willen graag jouw mening. Wat wil jij?
Praat met je collega’s. Ook met hen die boven de cao krijgen betaald. Geef jouw mening door aan je collega, je leidinggevende en of direct aan je werkgever. Wij vinden het onacceptabel dat er niet meer loon op tafel komt.  Wat vind jij?

Whatsapp-groep

Er is een Whatsapp-groep onder de CNV-leden actief. Lekker handig om heel snel op de hoogte te zijn van de laatste stand van zaken onder andere bij de cao-onderhandelingen. Als je er nog niet bij zit en je zou dat wel willen, klik op LINK, dan kun je jezelf toevoegen.

Cao-onderhandelingen online

Je kunt de cao-onderhandelingen Houthandel volgen op de cao-pagina. Daar plaatsen we al onze nieuwsbrieven en je kunt op deze pagina met al jouw vragen en reacties terecht. En het hele cao-traject blijven volgen. Ga hiervoor naar de cao-pagina Cao Houthandel | CNV Vakmensen

Jaap Bosma, cao-onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 5160 2030 / j.bosma@cnvvakmensen.nl 

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error