Wij zijn uit onderhandeld: Praat mee over actie voor jouw cao!

In de onderhandelingen op 17 februari bleven de werkgevers vasthouden aan hun beeld van de situatie in de houthandel. Ze schetsen een beeld van stijgende inkoopprijzen, klanten die failliet kunnen gaan en hoge transportkosten. En dus is er geen ruimte voor een structurele loonsverhoging. Maar er moet wel meer verplicht over gewerkt kunnen worden en werken in ploegendienst moet gewoon tot je met pensioen gaat. Alleen dan is er een klein beetje ruimte voor een loonsverhoging en anders niet. Kortom, steeds hetzelfde verhaal. Deel deze uitnodiging en doe mee aan de digitale vergadering om samen te bespreken wat er nodig is voor jouw cao, want wij zijn uit onderhandeld.

Uit onderhandeld?
Omdat de werkgevers niet verder konden gaan maar het toch niet een eindbod wilden noemen concluderen wij dat we zijn uit onderhandeld. Hieronder een overzicht van de tussenstand, bijna een jaar nadat er een nieuwe cao had moeten zijn. De loonafspraken kunnen volgens werkgevers enkel gemaakt worden onder de voorwaarden dat de ontziemaatregelen versoepeld worden. Anders is er geen ruimte en krijg je 0% loonsverhoging volgens de werkgevers.

Onderdelen

Werkgevers

Vakbonden

Looptijd

Van 1 april 2020 tot 1 april 2022

Van 1 april 2020 tot 1 april 2022

Loon

Enkele onder de voorwaarden dat de ontziemaatregelen wijzigen is het mogelijk om de volgende loonafspraken te maken: Een eenmalige uitkering van € 450 per 1 april 2021( en als er al een extraatje is betaald wordt dat er van af getrokken!). Een structurele loonsverhoging van: 0,5% per 1 juni 2021 en 1% per 1 januari 2022.

Een structurele loonsverhoging van  2,5 % per 1 mei 2021 en 2% per 1 oktober 2021

Ontziemaatregelen

Niet verplicht overwerk van 50+ers  verschuiven naar 60 jaar en het niet verplicht werken in ploegen van 55+ers  jaar verschuiven naar 62 jaar. Als de vakbonden deze wijziging niet accepteren dan is er ook geen loonsverhoging.

Niet verplicht overwerken voor 50+ers verschuiven naar maximaal 55 jaar en niet verplicht werken in ploegen vanaf 55 jaar ongewijzigd laten. Er is namelijk genoeg ruimte voor werkgevers om dispensatie aan te vragen.

Reiskosten

Huidige afspraken handhaven die niet meer van deze tijd zijn.

Reiskosten artikel 24 lid 2 a & b vervangen met een reiskostenvergoeding volgens de huidige fiscale ruimte van € 0,19 per km.

Vakbondscontributie

Verlengen bij elke cao onderhandeling en dus zodra de cao verloopt betekend dit dat deze regeling niet van toepassing is

De afspraak om een deel van je vakbondscontributie terug te krijgen via je werkgever vanwege een fiscale mogelijkheid, een vaste onderdeel te laten zijn van je cao.

Zwaar werk regeling vervroegd uittreden

Geen interesse omdat dit te duur is

Onderzoek naar mogelijkheid voor  zwaarwerkregeling afspreken om eerder uit te kunnen treden.
Zwaar onvoldoende

Naast de voorwaarden over verplicht overwerk en ploegendienst is het loonbod ook ver onder de maat. Jullie hebben in 2020 hard gewerkt onder lastige omstandigheden. Als je kijkt naar het laatste voorstel van werkgevers bij een loon van € 2500 bruto per maand, dan krijg je daarover achteraf nog geen 1,4% eenmalig aan beloning. Netto blijft er misschien net de helft over en je bouwt er geen pensioen over op. Een eenmalige uitkering telt ook niet mee als je in de WW terecht komt. En dan van 1 april 2021 tot 1 april 2022; in juni € 12,50 bruto er bij en in januari nog € 25 bruto erbij. Dat betekent een structurele verhoging van € 37,50 bruto na bijna twee jaar. Netto zo’n € 22. Kun jij daarmee de stijging van vaste lasten over die twee jaar dan betalen?

Harde cijfers?
Los van allerlei negatieve en sombere uitspraken krijgen wij geen harde cijfers van de werkgevers om hun gelijk te bewijzen. Er wordt enkel gewezen naar economische voorspellingen waarvan er tot nu toe geen enkele is uitgekomen. Dus kijken we naar de cijfers die we wel kunnen vinden via de gegevens in jaarverslagen en in de gegevens bij de Kamer van koophandel. Elk jaar zien wij grote winsten die het voorgaand jaar ovetreffen.

Mooie cijfers dus en op basis van de omzetontwikkeling zullen de cijfers over 2020 over het algemeen niet slechter uit zien. Uit het vakblad Houtwereld van 22 februari 2021 het volgende: “De Nederlandse industrie draaide in het vierde kwartaal 7,2 procent minder omzet dan een jaar eerder. Als enige bedrijfstak scoorde de hout- en bouwmaterialenindustrie juist méér omzet. Zowel de houtindustrie als de bouwmaterialenindustrie pluste met 3,6 procent.”

Praat mee!
Het geduld is op en we gaan met onze leden overleggen over de verder aanpak. Als onderhandelen geen goed resultaat oplevert is actie nodig. Nu zijn de werknemers in de houthandel aan zet. We organiseren een aantal video-vergaderingen omdat we nu niet met grote groepen bij elkaar mogen komen. Tussen 8 en 18 maart gaan we graag online met jou in gesprek via MS Teams, om samen te bepalen hoe we werkgevers kunnen bewegen om tot goeie afspraken te komen.

Meldt je aan voor een van de data via de volgende link en dan krijg je via e-mail een link om aan de vergadering mee te doen: https://q.crowdtech.com/nNt6-jwJYUuP2D0alAhUcQ

Heb je vragen dan kun je mij bellen, whatsappen of mailen via de onderstaande gegevens. Ik reken op jouw aanwezigheid tijdens de digitale vergadering!

Met vriendelijke groet,

Souleiman Amallah
Bestuurder CNV Vakmensen
06-20522211
s.amallah@cnvvakmensen.nl

Downloads