Werkgevers houthandel laten slecht gevuld ballonnetje op

De werkgevers in de houthandel hebben gisteren in een persbericht laten weten een nieuw cao-voorstel te hebben gedaan, inclusief 10% structurele loonsverhoging. Bovendien hebben de vakbonden, zo laten de werkgeversvereniging weten, dit bod niet geaccepteerd. Laat één ding duidelijk zijn: wat de werkgevers hebben gedaan is alleen ballonnetje oplaten. Dit is hoe het zit.

Na meerdere onderhandelingsrondes besloten de vakbonden vorige maand dat verder praten met werkgevers over een nieuwe cao geen zin meer had. Dat wat de werkgevers te bieden hadden, lag mijlenver van het mandaat dat de bonden van hun leden hadden gekregen. Na het versturen van een ultimatum zijn we als CNV en FNV overgegaan op eerst lokale werkonderbrekingen en later op landelijke stakingen. Daar gaan we mee door tot er een uitnodiging komt van de werkgevers met een toezegging dat ze bereid te zijn de bonden heel ver tegemoet te komen. Zo’n handreiking hebben we tot nu toe niet gehad.

Proefballonnetjes
Dat laat onverlet dat de lijntjes tussen bonden en werkgever wel altijd open blijven, ook tijdens een staking. Voor geen van beide partijen is een staking namelijk een wenselijke situatie. Er worden daarom continu proefballonnetjes opgelaten om te zien of het zin heeft over bepaalde ideeën door te praten. Je moet ook weten dat als dat het geval is en de gesprekken officieel weer worden geopend, ons ultimatum vervalt en we de stakingen moeten opschorten.

Te ver van mandaat
De berichtgeving van de werkgevers van gisteren moet je zien als één van die (slecht gevulde) ballonnetjes. De vakbonden hebben het dan ook als ballonnetje behandeld en aangegeven dat het nog steeds te ver afstaat van wat ons mandaat is. Wij denken niet dat de leden ermee akkoord zouden gaan. Als de werkgevers dat anders zien, moeten ze hun ballonnetje officieel maken en er een formeel eindbod van maken. Dan leggen wij het voor aan de leden. Maar dat willen de werkgevers niet. Waarom niet, is ons een raadsel.

Gat met inflatie alleen maar groter
Dan even naar de inhoud. Waarom denken wij dat dit proefballonnetje geen kans van slagen heeft?
Als vakbonden willen wij een loonsverhoging van 6% en €100 per 1 juli, in een cao van een jaar. De verhogingen zouden wat ons betreft dus met terugwerkende kracht moeten gelden. Een eenmalige uitkering van € 300,00 is niet genoeg om alle maanden tot 1 november te compenseren!

Wat de werkgevers hier doen is het uitsmeren van hun 10% over 15 maanden. Zo komt de eerste loonsverhoging van 3% + € 77,50 pas per november, doen ze een tweede loonsverhoging  3% pas per 1 januari 2024 en maken ze de 10% vol door een jaar korting te geven op de pensioenpremie en een eenmalige uitkering van € 300 toe te zeggen. Hier kan jij als werknemer alleen op de hele korte termijn wat mee. Op de langere termijn wordt jouw gat met de inflatie alleen maar groter.

Stakingen gaan door
Kortom, er ligt nog steeds niks van werkgeverskant waar we verder mee kunnen. De vakbonden vinden het jammer dat er nog steeds geen oplossing is. Dat betekent ook dat we door moeten met druk zetten om het wél voor elkaar te krijgen. Staken is niet ons doel, een goede cao wel. De werkgevers doen er ondertussen van alles aan om jullie niet meer te laten staken. De cao is een collectieve arbeidsovereenkomst, dus voor ons allemaal. Dus we moeten er ook allemaal voor staan. Daarom gaan wij door met staken. Vandaag schreven zich alweer meer leden in dan afgelopen maandag. Heel goed.

Cao-online

Online kun jij altijd meteen je vragen stellen en ook reageren op dit bericht, op de acties en op elkaar. Ook is al het nieuws over deze cao-onderhandelingen daar te vinden.Ga naar jouw cao-paginaWe rekenen op jullie!

Saskia Spaargaren
06 - 51 44 35 97

Wil je direct op de hoogte worden gehouden? Word dan lid van onze whatsapp groep:CAO Houthandel CNV en co