Al het nieuws

Onderhandelingen Houtverwerkende industrie vast!

De cao-onderhandelingen voor de Houtverwerkende Industrie (HVI) schieten voor geen meter op! Zo langzamerhand wordt het tijd voor een ander geluid! Laat dat geluid horen! Daar waar hout altijd werkt en in beweging is, is dat bij jouw werkgever nog niet het geval aan de cao-tafel.
Daar moet verandering in komen. Die verandering kun je zelf in gang zetten door nu van je te laten horen!

Weinig vooruitgang
We hebben het in de vorige nieuwsbrief al vermeld. Als we de loonsverhoging van de afgelopen 10 jaar afzetten tegen de inflatie, ben jij in koopkracht 0,12% gegroeid. Je staat dus stil. Ook voor de komende 15 maanden bieden werkgevers 2,5% structureel. De rest moet van jouzelf komen en is dus de bekende sigaar uit eigen doos.

Wat staat jou te wachten?
Als we kijken wat jou het komend jaar staat te wachten, dan zullen jouw lasten alleen maar stijgen. Denk aan zorgkosten, energielasten, verhoging btw en verhoging van de gemeentelijke lasten. Zonder een fatsoenlijke loonsverhoging wordt het straks droog brood eten in plaats van boter en wat er op.

Normale werktijden en een gezond pensioen
Naast een fatsoenlijk loon moet jij met normale werktijden je pensioen, menselijker wijs gesproken, kunnen halen. Werkgevers willen dat veel bijzondere werktijden, normale werktijden worden. Denk dan aan bijvoorbeeld op hogere leeftijd overwerk en ploegendienst. Dit is een enorme belasting voor jou. Als je daarbij bedenkt dat de pensioendatum steeds verder weg komt te liggen, dan wordt het lastiger om werkend de eindstreep te halen. CNV Vakmensen is van mening dat er naar jouw situatie gekeken moet worden. Jij moet werkend de eindstreep halen en dat bereik je normaal gesproken niet door langer overwerk en ploegendienst te moeten doen.

Omdat de overheid nog niet in wil zien dat er voor zware beroepen een uitzondering gemaakt moet worden, is CNV Vakmensen voorbereidingen gestart voor acties op dit vlak. Daarover later meer. Maar houd er vast rekening mee dat CNV Vakmensen waarschijnlijk ergens in maart een beroep op jou doet om deze acties te ondersteunen.

Petities
CNV Vakmensen heeft namens jou een groot aantal petities ingediend bij werkgevers. In de petities werd aangedrongen op een fatsoenlijke cao voor iedereen. Het lijkt er op dat werkgevers dit niet zoveel doet, want er is weinig positiefs uit voort gekomen. Vandaar dat we nu een stap verder gaan.

Laat je horen
Laat je horen richting je collega’s en werkgever dat dit zo niet kan. Laat ons weten wat je wilt doen en wat je daarbij nodig hebt. Mail mij via r.vandijk@cnvvakmensen.nl zodat ik weet wat jij wilt. Desnoods kom ik langs en ga met jou en je collega’s in gesprek. Ook de werkgever mag mij uitnodigen, zodat ik met de werkgever in gesprek ga. Ook via jeachterban.nl zullen we met elkaar communiceren. Alleen ga je harder, maar samen kom je verder!

Roel van Dijk
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 53 38 44 73
E: r.vandijk@cnvvakmensen.nl