Manifest Toekomst van Werk

CNV-voorzitter Piet Fortuin heeft het manifest Toekomst van Werk overhandigd aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip. In het manifest pleit het CNV ervoor dat iedere werkende Nederlander 1.000 euro opleidingsgeld ontvangt van het kabinet.

Een bijgeschoold Nederland kan tientallen miljarden euro aan rendement opleveren, blijkt uit een analyse van het CNV. Een opleiding levert een hogere effectiviteit op door de nieuw aangeleerde kwalificaties en daarmee ook gemiddeld een hoger salaris. Zeker als de opleiding zich richt op analytische vaardigheden, waar de toekomstige arbeidsmarkt om vraagt.

Het CNV pleit daarnaast voor een leerrekening voor elke werkende, waarbij men zelf kan bepalen welke opleidingen worden gevolgd. Tot de tien aanbevelingen behoort ook een skills paspoort waarin vaardigheden zoals samenwerken en flexibiliteit zijn vastgelegd en een 30-urige werkweek zodat werk, privé en zorg beter te combineren zijn. Ook pleit het CNV voor het inzetten van onbenut arbeidspotentieel om de krapte en vergrijzing op de arbeidsmarkt te bestrijden.

Manifest Toekomst van Werk

In het 10-puntenplan lees je alle aanbevelingen hoe we een gelijk speelveld creëren voor werkend Nederland, op die dynamische arbeidsmarkt.

Download Manifest