Cao voor de Houtverwerkende Industrie

CNV Vakmensen heeft met FNV het verzoek bij de werkgevers gedaan om iets te doen in deze dure tijden. Omdat er een cao loopt, kunnen we daar formeel geen aanspraak op maken. Het verzoek heeft toch tot een resultaat geleid, wat CNV Vakmensen met deze nieuwsbrief meedeelt.

Vraag

Enkele weken geleden heeft CNV Vakmensen met FNV de werkgevers schriftelijk benaderd met het verzoek om iets te doen voor werknemers in deze dure tijden. 

Omdat partijen een lopende cao hebben, is er formeel geen recht om dit af te dwingen.

Omdat vragen vrij staat, heeft CNV Vakmensen met FNV toch de stoute schoenen aangetrokken en zijn met werkgevers in gesprek gegaan. Daarop zijn werkgevers, zij het in eerste instantie weifelend, toch in gesprek gegaan en erkenden ook werkgevers dat er wel iets gedaan zou moeten kunnen worden, al zijn er diverse bedrijven die incidenteel al wat gedaan hebben. Als CNV Vakmensen juichen we dit van harte toe. Onze cao is een minimum cao. Dat houdt in dat minder niet mag, maar meer wel. En dat meer gunnen we iedereen.

Antwoord

Werkgevers geven aan dat een behoorlijk deel van de werkgevers in meer of mindere mate een gebaar richting de werknemers gedaan. Dit vaak in een of twee eenmalige uitkeringen. Werkgevers geven aan dat de ruimte er voor 2022 ook niet meer is. Zoals al aangegeven, we gunnen iedereen meer, maar het is zo fijn dat dit voor iedereen ook geldt en niet maar voor een beperkt deel van de werknemers in deze sector. Als we het in de cao afspreken geldt het voor iedereen en daar geeft CNV Vakmensen dan ook de voorkeur aan.

2023

Voor 2023 snappen werkgevers dat er wat gedaan kan en moet worden. Het mandaat dat de werkgeversdelegatie had deze week is om de loonsverhoging van 1 juni 2023 naar voren te halen.

Daar heeft CNV Vakmensen met FNV mee ingestemd. Dus de loonsverhoging die voor 1 juni 2023 gepland stond, gaat nu in per 1 januari 2023.

Je loon stijgt dus al per 1 januari 2023 met 1,25% en € 50,00 bruto per maand.

Vervolg

Ook komt er een vervolg op dit overleg. Voor 1 mei 2023 kijken partijen of er ergens in 2023 nog ruimte is voor een eenmalige uitkering.

Tot slot

CNV Vakmensen beseft dat in deze dure tijden elke extra welkom is. Als vakbond hebben wij niet altijd zicht op dat wat er gaande is en gedaan wordt binnen het bedrijf. We moeten maar aannemen dat het waar is dat een behoorlijk aantal werknemers al iets heeft gehad. Vandaar dat CNV Vakmensen verheugd is dat de stijging al per 1 januari 2023 door wordt gevoerd en dat we dat voor jou hebben kunnen bewerkstelligen.

Roel van Dijk, bestuurder

r.vandijk@cnvvakmensen.nl

tel. 06-53384473

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error