Cao-onderhandelingen Interieurbouw en Meubelindustrie vrijwel vastgelopen

Ook de 4e onderhandelingsronde op 12 december heeft helaas geen resultaat opgeleverd. In het loonbod wilden werkgevers nauwelijks bewegen. Wij hebben een uiterste poging gedaan om er uit te komen maar dat werd als onhaalbaar door de werkgevers afgewezen. Het verschil is groot. Uiteindelijk is besloten om op 10 januari nog een onderhandelingsronde in te plannen om tot een resultaat te komen. De laatste kans voor werkgevers om eventuele acties te voorkomen.

Loon is breekpunt

Naast de realistische inzet van CNV Vakmensen voor de loonsverhoging staat ook de juiste doorberekening van het wettelijk minimumuurloon dat per 1 januari ingaat voor werkgevers nog ter discussie. Het laatste voorstel van werkgevers voor de loonsverhoging is: 5½ % per 1 januari 2024 en €45,- per maand per 1 april 2024.

Ons uiterste tegenbod: 5½ % per 1 januari en per 1 april €50,- en 2%. En daarmee is onze grens ook echt bereik.

Het verschil

In de bijlage hebben we twee voorbeelden toegevoegd, waarin het verschil te zien is.

Voorstel ziekteverzuim nog steeds gevoelig punt 

Nog een flinke hobbel is de wens van werkgevers om vanaf de 2e ziekmelding het loon te verlagen tot 70%. Een slecht idee, ziek zijn hoort niet afgestraft te worden. Problematisch ziekteverzuim moet anders opgelost worden. Op andere punten kunnen we er waarschijnlijk wel uitkomen.

Wat nu?

Op 10 januari onderhandelen we nog één keer. Met de uitkomst daarvan gaan we naar de leden en bepalen we wat het vervolg gaat worden. Laat alvast via een korte enquête weten hoe jij er in staat:  klik hier
Dit kan tot en met 4 januari 2023.

Cao-pagina

Het hele cao-traject is online te volgen en je kunt bij alle fases meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen:

Cao Interieurbouw en Meubelindustrie | CNV Vakmensen - Hout en meubel | CNV Vakmensen


Namens de onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen en Piet den Ouden (Kaderlid)

Martin van Eerde
Bestuurder CNV Vakmensen
E m.vaneerde@cnvvakmensen.nl,
M 06 8191 9564

Downloads