Onderhandelingsresultaat cao Houtverwerkende Industrie: stem!

CNV Vakmensen meld hierbij dat er een onderhandelingsresultaat met de werkgevers in de Houtverwerkende Industrie is overeen gekomen. Wat bijzonder is dat het nieuwe akkoord er al ligt, mits jij instemt, terwijl de oude cao nog niet afgelopen is. Dat is een unicum en het toont ook aan dat alle partijen graag door willen. In het vervolg van deze nieuwsbrief zal ik uitleg geven over de inhoud. Ik leg dit resultaat met een positief advies aan je voor. Tot en met maandag 4 april 2022 kun je stemmen over het resultaat.

Inleiding

Zoals gemeld, CNV Vakmensen heeft een onderhandelingsresultaat met de werkgevers bereikt, wat ik met een positief advies aan je voor leg. 'Maar wat houdt het akkoord in', hoor ik je afvragen. Dat zal ik dadelijk uitleggen. Eerst wil ik nogmaals benadrukken dat beide partijen bereid waren om tot een snel akkoord te komen, ondanks de oorlog in Oekraïne. Dit is namelijk wel een punt voor deze cao. Veel hout, maar met name ijzer voor spijkers, komt uit Oekraïne. Daardoor heeft de sector te maken met enorme onzekerheid, prijsstijgingen van materialen, iets wat niet positief bijdraagt aan een snel akkoord.

Nu de belangrijkste punten voor jou op een rij. De overige afspraken lees jij in het akkoord in de bijlage en op de cao-pagina. 

Looptijd

Werkgevers hebben vooraf al aangegeven dat ze heel graag een 2-jarige cao wilden. Dus het voorstel van CNV Vakmensen om het voor een jaar af te spreken hebben we naast ons neergelegd en hebben we doorgeschakeld naar een tweejarige cao voor jou.

Loon

Als jij instemt met het resultaat, dan stijgen de lonen ongeveer met 3,25% per jaar. Per 1 juni 2022 en 1 juni 2023 stijgen de loonschalen met € 50,- bruto per maand. Daarnaast stijgt het loon met 1,25%. Dit geldt voor iedereen met een salaris tot € 40.000,-. Daar waar in het verleden werknemers op het kantoor maar met de helft van de loonafspraken genoegen moeten nemen, ook als je geen goed betaalde functie had, is daar nu een verandering in tot stand gekomen. Iets waar CNV Vakmensen al jaren voor strijdt en wat nu voor iedereen tot € 40.000,- bruto is geregeld. Het liefst ziet CNV Vakmensen de hele cao voor alle werknemers, maar dat is iets voor de volgende cao.

Reiskosten

Ook op het gebied van reiskosten woon-werk is er een verbetering. Iedereen die reiskosten krijgt, op basis van een fulltime dienstverband, krijgt er € 10,- per maand bij. CNV Vakmensen beseft dat deze afspraken de lading totaal niet dekken, maar het is een verbetering ten opzichte van dat wat het was. Deze verhoging gaat in per 1 juni 2022.

Toeslagen en vergoedingen

In het akkoord is ook afgesproken dat de toeslagen en vergoedingen jaarlijks op 1 juni worden geïndexeerd op basis van het meest recente CPI-index. Dit betreft onder andere de vergoedingen van artikel 11 en 12 uit de huidige cao.

Stemmen

CNV Vakmensen legt dit alles met een positief advies aan je voor. Stem je tegen, iets wat uiteraard mag, dan verwacht CNV Vakmensen ook dat er de bereidheid is om minimaal actie te voeren om tot een beter akkoord te komen. Stemmen kan tot en met maandag 4 april 2022.

KLIK HIER OM TE STEMMEN

Leden werven leden

Zoals je ziet, het loont om lid te zijn van een vakbond. Daarom vraagt CNV Vakmensen aan jou om het akkoord te delen met collega's die geen lid zijn. Hopelijk krijg jij hem of haar zover dat men ook lid wordt. CNV Vakmensen waardeert het zeer als bestaande leden nieuwe leden werven daarom is er altijd wel een leuke actie. Kijk snel op >> www.cnv-ledenwerven.nl/ 

Samen staan we sterk en met hoe meer mensen we zijn, hoe sterker we ons voor resultaten kunnen maken.

Tot slot

Tot slot van deze nieuwsbrief vraagt CNV Vakmensen jou met klem om te laten weten wat jij vindt van dit akkoord. Dat mag via de stemlink, maar je mag ook op de cao-pagina je reactie achter laten, mailen, bellen of appen. CNV Vakmensen krijgt graag te horen of ze iets goed of niet goed doet. Veel wijsheid in je beslissing en CNV Vakmensen laat gauw horen wat de meerderheid heeft gestemd.

Roel van Dijk, bestuurder
tel. 06-53384473
r.vandijk@cnvvakmensen.nl



Downloads