Cao-onderhandelingen Houtverwerkende Industrie begonnen

Nadat op 14 februari 2022 de voorstellen zijn uitgewisseld, zijn op 22 februari 2022 de onderhandelingen echt begonnen. De eerste indruk valt niet tegen, al is CNV Vakmensen voorzichtig en verkopen we de huid niet voor de beer geschoten is.

Onderhandelingen gestart

Dinsdag 22 februari 2022 zijn de onderhandelingen echt van start gegaan. Werkgevers en werknemers zijn op elkaars punten ingegaan. Na een aantal schorsingen, hebben partijen besloten langer na te denken en komen partijen 22 maart 2022 weer bij elkaar voor het vervolg.

Eerste bod

De belangrijkste zaken die aan de orde komen zijn looptijd, loon en wensen om bepaalde zaken af te bouwen. Werkgevers willen heel graag een looptijd van 2 jaar, waarbij ze een loonbod doen voor beide jaren. Uiteraard ligt het aanbod ver van dat wat CNV Vakmensen vraagt. CNV Vakmensen vraagt 100 euro per maand en 3,5% loon. Werkgevers bieden daar ongeveer 40% van voor het eerste jaar. Het weede jaar blijft in het eerste bod ver achter. Echter, de eerlijkheid gebied te zeggen dat er in alle redelijkheid met elkaar gesproken wordt en er van beide kanten de bereidheid aanwezig lijkt om er op niet al te lange termijn uit te komen.

Moeilijk punt

Werkgevers brengen ook iets in wat echt moelijk ligt, namelijk een versobering van de seniorendagen. Daarbij komt de wens van werkgeverszijde dat ze graag later starten met de seniorendagen en geven aan dat de wens er is om het aantal dagen ook terug te brengen. CNV Vakmensen heeft duidelijk gemaakt dat dit niet aan de orde kan zijn. CNV Vakmensen is zich bewust van het feit dat mensen langer moeten werken eer ze met pensioen kunnen. Daardoor zijn seniorendagen een belangrijk instrument om werkend de eindstreep te halen.

Daarnaast zijn er nog wel een aantal punten van discussie, maar daar gaan partijen zich 22 maart 2022 over buigen.

Wel is er CNV Vakmensen veel aan gelegen om een resultaat te behalen waarbij de werkvloer volledig zou moeten profiteren. Nu geeft artikel 10a nog een uitsluiting voor bepaalde loonschalen. Dit is CNV Vakmensen al jaren een doorn in het oog en daar willen we graag verandering in zien. Of dat gaat lukken kan CNV Vakmensen nu nog niet beloven, maar de signalen wijzen toch wel een richting uit dat er verbetering komt in dit onderscheid.

Meepraten over de cao

Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, je vraag stellen of reageren op anderen. Ga direct naar de cao-pagina

Tot slot

Tot slot van deze nieuwsbrief vraag ik je om van je te laten horen en actief te reageren op de cao-tijdlijn.. Zonder jouw inbreng komt er geen cao tot stand. Schroom dus niet en benader CNV Vakmensen. Samen komen we tot iets moois.

En kijk of er collega's zijn die geen lid zijn, maar wel interesse heben in het verloop van het cao-proces. Stuur ze deze nieuwsbrief door. Wie weet, worden ze wel lid. Daardoor krijgen we meer omvang en kunnen we ook meer betekenen. Ook zij mogen hun wensen kenbaar maken op de cao-pagina en als ze willen kunnen ze lid worden. Hoe meer collega's lid zijn, hoe groter de invloed aan de onderhandelingstafel. Schrijf je collega in en ontvang een kadobon t.w.v. €12,50 en een leuk kado als extra! www.cnv-ledenwerven.nl/ 

Roel van Dijk, bestuurder
r.vandijk@cnvvakmensen.nl

tel. 06-53384473