Corona-update: werk in een veilige bouwmarkt

Dankzij de vele meldingen en tips van leden van de vakbonden is afgelopen weken veel bereikt om het werk in de bouwmarkten veilig te maken. Er zijn nu heldere richtlijnen voor alle bouwmarkten. Gaat het niet goed, of is het onveilig? Blijf het melden zodat we het snel kunnen aankaarten.

Het goede nieuws: in veel bouwmarkten kunnen medewerkers op een veilige manier hun werk blijven doen. Openingstijden zijn aangepast zodat het bijvullen in de avonduren kan. Er zijn desinfecterende middelen bij pinapparaten en kassa's. En een beveiliger voor de deur zorgt er voor dat er niet te veel klanten in een bouwmarkt komen.

In de bijlage vind je de complete lijst met maatregelen die bouwmarkten nemen om besmetting en verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan.

Nog steeds meldingen

Ondanks de maatregelen krijgen we nog steeds meldingen van medewerkers die in bouwmarkten werken waar het niet in orde is. Daarnaast komen er meldingen binnen over klanten die zich aggressief gedragen naar medewerkers, omdat men de maatregelen niet accepteert. Gisteren hebben we deze zaken aangekaart bij de werkgevers. Vakbonden CNV Vakmensen en FNV Handel werken nauw samen om alle meldingen bij werkgevers aan te kaarten.

Een vraag die ook vaak bij ons binnenkomt gaat over de vakanties in april en mei, die niet door kunnen gaan. 

Kleine zelfstandige bouwmarkten

Kleine zelfstandige bouwmarkten en servicebouwmarkten houden zich niet altijd aan de richtlijnen voor een veilige werkomgeving. Medewerkers geven aan dat het laatste weken drukker is dan normaal, maar dat ontsmettingsmiddelen soms ontbreken, dat er te weinig afstand is tussen klanten en medewerkers, en dat er niet altijd een deurbeleid is.

In veel kleine winkels in andere sectoren zijn die maatregelen wel genomen. We hebben er bij de werkgeversorganisatie op aangedrongen hier scherp op toe te zien. Werk je in een bouwmarkt waar de veiligheidsmaatregelen niet in orde zijn: meld het ons. Zeker nu de paasdagen er aan komen, wordt extra drukte verwacht. Winkeleigenaren moeten dan hun zaken op orde hebben.

Vakantie in april of mei

Heb je een week vakantie opgenomen in april of mei, maar die kan niet doorgaan wegens de quarantainemaatregelen? Dan vinden we dat je de mogelijkheid moet hebben om die vakantieweek later op te nemen als je dat wilt. Niet iedereen kan tot rust komen door een week gedwongen thuis te zitten. Wil je je vakantie van april of mei liever op een later moment opnemen, dan vinden we dat je werkgever dit verzoek moet inwilligen.

Gelukkig zijn er werkgevers die hier begrip voor hebben en deze verzoeken inwilligen. Er zijn ook werkgevers die hier niet op in willen gaan. We hebben daarom nogmaals een dringend verzoek gedaan om soepel om te gaan met dit soort verzoeken. Een vakantie heb je nodig om tot rust te komen. Een week thuis in quarantaine zitten biedt niet iedereen de rust die nodig is na de afgelopen drukke en spannende weken in bijna alle Nederlandse bouwmarkten.

Agressieve klanten

Een melding die we steeds vaker binnen krijgen is dat klanten weinig begrip tonen voor de veiligheidsmaatregelen en zich daarom geïrriteerd of zelfs agressief gedragen naar de medewerkers. Dit is een lastig probleem. Het kan helpen als iedere bouwmarkt hetzelfde deurbeleid hanteert. Een klacht van klanten is: "Bij bouwmarkt X mag ik wel samen met mijn vrouw naar binnen, waarom mag dat hier niet?" Als veiligheidsmaatregelen bij winkels niet overal hetzelfde zijn, dan roept dat vragen op bij klanten. Onze oproep is om één lijn te trekken.

Wat helpt bij een deurbeleid, is dat er bevoegde beveiligers zijn. Dit zijn opgeleide beveiligers die een 'grijze beveiligerspas' van de politie hebben gekregen en die weten hoe ze dit soort situaties moeten aanpakken.

Blijf melden

Via mail, de appgroep en telefoon komen nog veel meldingen en vragen bij ons binnen. Voor algemene vragen over Corona en je werk, kun je terecht op onze website. Heb je specifieke vragen, bel de infolijn of neem rechtstreeks contact met me op. Informatie verspreid ik ook via Twitter en Facebook.

Zolang deze situatie duurt: werk veilig, wees voorzichtig voor jezelf en voor elkaar. Van de mensen die in deze periode nog gewoon in de bouwmarkten aan het werk zijn, wordt veel gevraagd. Dat kan alleen als er goed voor alle medewerkers wordt gezorgd.


Vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
T: twitter.com/erikhonkoop

 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

 

Downloads