Veiligheid in de Bouw en Infra

Powered by Bouwwijzer - CNV Vakmensen

Veilig werken is belangrijk. Zeker in de bouw- en infrasector. Werken in onze sector gaat nog niet overal zonder risico’s. Dat willen we veranderen, zodat we ongelukken kunnen voorkomen. Jouw werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Maar je bent hier ook zelf verantwoordelijk voor. Meer weten over veiligheid? Neem contact op met onze bouwconsulent uit jouw regio.

Boek een presentatie over veilig werken bij jullie op locatie!

Meer weten over veiligheid? Medewerkers of studenten informeren? Neem contact op met het Bouwwijzer team en boek een gratis presentatie over veiligheid. Geef in je mail even je contactgegevens door en eventueel alvast een mogelijke data. We nemen snel contact op om wat in te plannen!

Contact team Bouwwijzer

Veiligheid op de bouwplaats

Veilig werken is belangrijk. Zeker in de bouw- en infrasector. Werken in onze sector gaat nog niet overal zonder risico’s. Dat willen we veranderen, zodat we ongelukken kunnen voorkomen.

Risico’s die vaker voorkomen in de bouw zijn geraakt worden door een voorwerp of voertuig, van een hoogte vallen, werken met chemische stoffen en fysieke overbelasting. Onze vakbond zet zich in om de risico’s te verkleinen en de veiligheid in de bouw en infra te vergroten.Veiligheid is een breed begrip in onze sector. Van veiligheid op de bouwplaats, het bouwwerk, de omgeving en gevaarlijke stoffen tot aan gezond werken. Je werkgever moet je beschermen tegen risico’s op het werk. Bijvoorbeeld door gevaren voor de gezondheid aanpakken, goed gereedschap geven en jou en je collega’s voorlichten over bijvoorbeeld het gebruik van beschermingsmiddelen.

Je bent zelf ook verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Bijvoorbeeld door hulpmiddelen en beschermingsmiddelen op de juiste manier te gebruiken. En door alle veiligheidsinstructies op te volgen en je werk te onderbreken bij ernstig gevaar. Zijn er veiligheidsregels op de bouwplaats? Zorg er dan voor dat je ze goed kent. Zo is de kans op risico’s kleiner.

Heb je twijfels over hoe veilig de bouwplaats is waar je werkt? Werken jullie op de werkplaats met hoogwerkers, chemische middelen en bouwspraak? Het is mogelijk om via CNV Vakmensen een veiligheidsdeskundige raadplegen. Met de veiligheidskundige kun je sparren over risico’s en deze geeft instructies op het gebied van veiligheid. Zo kunnen jij en je collega’s verantwoord blijven werken op een veilige, gezonde werkplek.

Neem contact op met de bouwconsulent uit jouw regio via onderstaande link.

Hoe scoor jij?!

Super als jij gewoon jij hebt aangegeven dat je gewoon je mond open trek als je te maken krijgt met een onveilige situatie. Ook heel goed dat je ook jouw collega’s of je leidinggevende durft aan te spreken. Jij kan ook een voorbeeld zijn voor collega’s die het lastig vinden om onveilige situaties bespreekbaar te maken.

Heb je regelmatig ingevuld dat je het lastig, moeilijk of het zelfs niet durft om onveilige situaties op je werk bespreekbaar te maken? Dan heb je eigenlijk bijna altijd te maken met een onveilige werkplek en dat kan natuurlijk niet.

Jij en ook jouw werkplek moet altijd veilig genoeg voelen om onveilige situaties bespreekbaar te maken! Laat jouw stem dus horen voor een veilige werkplek! Dat kan ook bij ons, zelfs anoniem. Neem contact op met CNV Vakmensen of direct met de bouwconsulent uit jouw regio!

Hoe goed is jouw Bouwspraak?

Veiligheid op de bouwplaats begint met duidelijke communicatie. Met zoveel materialen, zware machines, lawaai en internationale collega’s valt het niet mee om duidelijk te communiceren én veilig te werken. 

Vandaar dat Bouwspraak is ontwikkeld. Bouwspraak maakt gebruik van internationale handgebaren en borden in plaats van woorden. Zo kun je eenvoudig op iedere bouwplaats aan iedereen aangeven wat je bedoelt, wat er moet gebeuren en de veiligheid voor jezelf en je omgeving vergroten.

Ga naar het bijspijkerspel
Smeren: Bouwspraak, voor een veiligere bouwplaats

Jij verdient het, dus staan wij klaar voor jou!

Heb jij vragen? Zijn er zaken onduidelijk op je werk? Wil je weten hoe je pensioen er voor staat of heb je andere individuele vragen? Maak een afspraak bij jou in de buurt met een van onze bouwconsulenten voor een gesprek. Wij staan klaar om jou te helpen.

Vind jouw bouwconsulent

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen.

Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte