Loonontwikkeling speerpunt voor nieuwe cao Waterbouw

Op woensdag 22 februari 2023 zijn de onderhandelingen gestart over een nieuwe cao Waterbouw. De hoge inflatie en de gevolgen van de hoge energielasten laten bij vele werknemers diepe sporen achter. Meer dan ooit beheerst de loonparagraaf het gesprek aan de onderhandelingstafel.

Als het gaat om het inkomen van werknemers heeft CNV Vakmensen de volgende voorstellen ingebracht. Deze hebben we mondeling toegelicht aan de werkgeversdelegatie.

De volledige tekst van de voorstellenbrief sturen we mee in de bijlage, maar hieronder de speerpunten:

  • Looneis -De bond stelt voor de lonen structureel te verhogen met de vastgestelde inflatie over het kalenderjaar 2022.  Uitgedrukt in een percentage gaat het concreet om minimaal 10% loonsverhoging.
  • Eindejaarsuitkering - CNV Vakmensen stelt voor de structurele eindejaarsuitkering met 1% te verhogen.
  • Vergoedingen - De bond stelt voor alle in de cao opgenomen vergoedingen te verhogen met de uiteindelijk overeengekomen loonsverhoging.
  • EHBO vergoeding - De bond stelt voor aan werknemers die een geldig BHV en/of EHBO diploma bezitten en de vereiste herhalingscursussen volgt een vergoeding toe te kennen van €350,-
  • Mantelzorg - De bond wil afspraken in de cao maken waardoor mantelzorg wordt bevorderd.
  • Gevolgen toename digitalisering - CNV Vakmensen stelt voor uren die buiten de normale werktijden gemaakt worden door deelname aan digitale vergaderingen en/of cursussen worden gezien als werktijd.

Reactie werkgevers

Werkgevers hadden een hoge looneis verwacht en snappen dat dit de inzet is van CNV Vakmensen. Werkgevers zijn van mening dat vooral werknemers aan ‘de onderkant’ van het loongebouw een stevige loonsverhoging moeten ontvangen terwijl de ‘bovenkant’ met een wat gematigder loonsverhoging toe moeten kunnen.  Creativiteit van cao partijen is nodig om tot goede afspraken te komen.

Volgende cao-onderhandelingen

Op dinsdag 21 maart worden de onderhandelingen voortgezet.

Meepraten en reageren

Heb je vragen of suggesties? Wil je reageren? Ga dan naar de cao-pagina Waterbouw! Dit is de plek waar jij en al jouw collega's 24 uur per dag kunnen reageren en vragen stellen. Voor jou als lid maar ook voor je collega's die (nog) geen lid zijn.

Maak je collega lid

Hoe meer collega's lid zijn van een bond, hoe beter jouw cao uiteindelijk wordt. We hebben nu een aantrekkelijke actie voor jou om een nieuw lid in te schrijven; voor elk nieuw lid die jij aanbrengt ontvang jij een waardebon van €20,-. Jouw collega die lid wordt betaald voor de eerste 6 maanden totaal maar €20,23. Zo maken we samen 2023 tot een succesvol cao jaar! Ga direct naar de leden-werven-leden pagina

Jelmer Hoogland
Gijs Lokhorst
Onderhandelaars

E: g.lokhorst@cnvvakmensen.nl
M: 06-51202970

 

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error