CNV maakt zich sterk voor zwaar werk!

Werk jij op de bouwplaats, timmerfabriek, als uitvoerder of in een ander zwaar beroep? Dan hebben we jou nu nodig! Samen moeten we druk zetten op de werkgevers en politiek om de zwaarwerkregeling te behouden.

Jouw stem maakt het verschil: teken de petitie voor behoud van de zwaarwerkregeling.

Wat is de zwaarwerkregeling?

Deze regeling, ook wel de Regeling Vervroeg Uittreden (RVU) genoemd, is met het pensioenakkoord afgesproken en zorgt ervoor dat je werkgever over de betaalde RVU-uitkering geen belasting hoeft te betalen. Dit dreigt alleen na 2025 te verdwijnen. Hierdoor wordt de regeling waarschijnlijk onbetaalbaar en komen de kosten weer op de schouders van de werknemers, van jullie! Wij moeten nú met elkaar het signaal afgeven en de druk opvoeren dat deze regeling moet blijven.

Waarom wordt de zwaarwerkregeling niet verlengd?

De werkgeversorganisatie (VNO-NCW) en bonden (CNV en FNV) bespraken de zwaarwerkregeling in de Stichting van de Arbeid wat helaas is mislukt:

 1. Bonden willen een structurele regeling. Werkgevers een tijdelijke regeling.
 2. Bonden willen maar twee voorwaarden opnemen: wel of geen zwaar werk en of je aan de voorwaarden voor vervroegd uittreden voldoet. Werkgevers willen vier toetsingsmomenten alvorens je aanspraak kan maken op de regeling.
 3. Bonden willen vrijwillig karakter om al dan niet deel te nemen aan de regeling bij de werknemer leggen. Werkgevers willen wederzijdse vrijwilligheid zodat zij er ook iets van kunnen vinden en vervroegd uittreden tegen kunnen houden.
 4. De hoogte van het RVU-bedrag dat fiscaal wordt gefaciliteerd moet omhoog waardoor het financieel eerder mogelijk wordt om vervroegd uit te treden.

Wat wil CNV Vakmensen?

In de Bouw is de zwaarwerkregeling een belangrijke cao-afspraak. Tijdens de cao-onderhandelingen voor de Bouw en Infra is afgesproken dat de regeling vijf jaar verlengd gaat worden maar onder de voorwaarde dat de fiscaal gunstige voorwaarden gehandhaafd blijven. Wij moeten nu met elkaar het signaal afgeven en de druk opvoeren dat deze regeling moet blijven. Jouw stem maakt het verschil: teken de petitie voor behoud van de zwaarwerkregeling.

Wat jij kunt doen: acties in het land!

Ook geven we op een aantal plekken in het land een signaal af. Daar hebben we je hulp hard bij nodig. Zet de volgende data in je agenda en trommel je collega, buurtgenoten, of familie op om ook aan te sluiten. Wil je een eigen actie starten op jouw bouwplaats of bedrijf? Laat het ons weten!

 • 21 maart: Maastricht en Boxtel
 • 27 maart: Omgeving Loppersum
 • 3 en 4 april: Amsterdam en Heerhugowaard
 • 9 april: Den Haag
 • 15 april: Lent
 • 18 april: Rotterdam
 • 26 april: Leeuwarden