Waarom wordt de zwaarwerkregeling niet verlengd?
De werkgeversorganisatie (VNO-NCW) en bonden (CNV en FNV) bespraken de zwaarwerkregeling in de Stichting van de Arbeid wat helaas is mislukt:
- Bonden willen een structurele regeling. Werkgevers een tijdelijke regeling.
- Bonden willen maar twee voorwaarden opnemen: wel of geen zwaar werk en of je aan de voorwaarden voor vervroegd uittreden voldoet. Werkgevers willen vier toetsingsmomenten alvorens je aanspraak kan maken op de regeling.
- Bonden willen vrijwillig karakter om al dan niet deel te nemen aan de regeling bij de werknemer leggen. Werkgevers willen wederzijdse vrijwilligheid zodat zij er ook iets van kunnen vinden en vervroegd uittreden tegen kunnen houden.
- De hoogte van het RVU-bedrag dat fiscaal wordt gefaciliteerd moet omhoog waardoor het financieel eerder mogelijk wordt om vervroegd uit te treden.
Wat wil CNV?
In de Bouw is de zwaarwerkregeling een belangrijke cao-afspraak. Tijdens de cao-onderhandelingen voor de Bouw en Infra is afgesproken dat de regeling vijf jaar verlengd gaat worden maar onder de voorwaarde dat de fiscaal gunstige voorwaarden gehandhaafd blijven. Wij moeten nu met elkaar het signaal afgeven en de druk opvoeren dat deze regeling moet blijven. Jouw stem maakt het verschil: teken de petitie voor behoud van de zwaarwerkregeling.