Regels voor rolsteigers

Sinds 1 januari 2018 gelden er regels voor de opbouw van rolsteigers. Deze regels gelden voor nieuwe en oude rolsteigers.

Te veel ongelukken

De regels zijn ingevoerd omdat er helaas te veel ongelukken gebeurden met de rolsteigers. Vooral het opbouwen van de rolsteigers moest veiliger. Vaak was er onvoldoende stabiliteit in de steiger of voor de gebruiker zelf.

Veilig en stabiel

Het is verplicht om heupleuningen aan te brengen op de rolsteiger. Dit is de belangrijkste regel, want zonder leuningen mag je de rolsteiger niet betreden. Daarnaast moeten ook de werkvloeren worden voorzien van een kantplank en boven- en tussenleuningen. De rolsteiger is met deze aanpassingen stabieler en veiliger.

Oude en nieuwe rolsteigers

De regels gelden zowel voor oude als nieuwe rolsteigers. Om oude rolsteigers te kunnen gebruiken, moeten er voorloopleuningen aangeschaft worden. Deze gebruik je bij het opbouwen en afbreken van de oude rolsteiger.

Inspectie

Om ongelukken te voorkomen en ervoor te zorgen dat de rolsteigers veilig gebruikt worden, controleert de Inspectie SZW erop dat dit ook gebeurt.