Zwaarwerkregeling in de lucht

Tijdens de laatste cao onderhandelingen is een nieuwe zwaarwerkregeling afgesproken. De achterliggende weken is hard gewerkt aan de uitwerking van de regeling. Gisteren zijn de laatste formaliteiten afgehandeld en kunnen we jullie informeren.

Vanaf 1 januari 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers voor de AOW leeftijd stoppen met werken. Deze cao-afspraak noemen we de zwaarwerkregeling. In grote lijnen houdt de regeling in dat maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd kunt stoppen met werken. Het uitkeringsbedrag is €21.200,- bruto per volledig jaar (€1766,67 per maand) dat eerder wordt gestopt met werken. Dit is bij een full-time dienstverband en inclusief vakantiegeld.

Je kunt je ouderdomspensioen samen met je AOW laten ingaan. Ook kun je er voor kiezen om een deel van je pensioen eerder in te laten gaan. Wanneer je daarvoor kiest vanaf het moment dat de zwaarwerkregeling ingaat, komt dat bedrag er bovenop. Dat is een vrijwillige keuze net als deelname aan de regeling.

Instromen in deze regeling kan vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025. Jouw werkgever kan het niet weigeren, het is jouw recht en eigen keuze om al dan niet aanspraak te maken op de zwaarwerkregeling. Je kunt geen beroep op de regeling doen wanneer je volledig arbeidsongeschikt bent. Ook niet als je werkt of een bedrijf start naast deze uitkering.

Gezamenlijke website
CNV Vakmensen heeft samen met andere cao partijen een nieuwe website ontwikkeld waar je alle informatie over de regeling kunt vinden. Te denken valt aan de voorwaarden waar aan voldaan moet worden of waar je de aanvraag moet indienen. Het reglement zwaarwerkregeling kun je ook op de website vinden. Hierin staan alle rechten en voorwaarden. De aanvraag om in aanmerking te komen voor de zwaarwerkregeling kan vanaf 19 november worden ingediend. Of je definitief aan alle voorwaarden voldoet, hoor je binnen 7 werkdagen.

Vragen, advies en ondersteuning?
Wil je een persoonlijk advies of heb je vragen? Maak dan een afspraak met één van onze CNV Vakmensen bouwconsulenten bij jou in de buurt. Als lid van CNV Vakmensen staan we voor je klaar. Op onze website kun je spreekuren en contactgegevens van onze bouwconsulenten terugvinden.

Met vriendelijke groet,

Gijs Lokhorst
Onderhandelaar cao Bouw en Infra