In welke situaties je recht hebt op calamiteitenverlof
Werkgevers mogen redelijke verzoeken voor calamiteitenverlof niet weigeren. Wat is een redelijk verzoek? Persoonlijke gebeurtenissen zoals de bevalling van je partner. Dit gaat dus nog niet af van het geboorteverlof af. Het verlof geldt ook als je door praktische zaken ineens even niet meer kunt werken. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte ruit in je voordeur of het onverwacht van school halen van je zieke kind.
Een verplichting vanuit de wet valt ook onder het calamiteitenverlof. Zoals het doen van aangifte van je kind of stemmen in een stembureau. Moet je naar de huisarts en kan dat niet buiten werktijd? Vraag dan bijzonder verlof aan.
De duur van het calamiteitenverlof
Het calamiteitenverlof is bedoeld om snel te kunnen handelen. Vaak heb je dus geen tijd het verlof van tevoren aan te vragen. Probeer wel zo snel mogelijk je werkgever te bereiken en geef aan hoeveel tijd je nodig denkt te hebben. De reden van het calamiteitenverlof bepaalt de duur.
Uitzondering op de duur van het calamiteitenverlof
Er is één uitzondering. Als je in aanmerking komt voor kortdurend zorgverlof, eindigt het calamiteitenverlof na 1 dag. Het verlof gaat dan over in kortdurend zorgverlof.
Iedereen heeft recht op calamiteitenverlof
Je hebt met elk contract recht op calamiteitenverlof. Ook als je een tijdelijk contract hebt of nog in je proeftijd zit. Je werkgever mag je niet ontslaan als je door een noodgeval het werk tijdelijk neerlegt. Zelfs niet als je het verlof pas kan melden en toelichten als je weer aan het werk gaat.
Doorbetalen salaris tijdens het calamiteitenverlof
In principe betaalt je werkgever je salaris door tijdens het calamiteitenverlof. Er kunnen andere afspraken staan in de cao of in een afsprakenovereenkomst van de ondernemingsraad. Bijvoorbeeld over het inleveren van extra vakantiedagen voor het verlof. Je werkgever kan dit alleen doen met jouw toestemming.