Ontslagen in je proeftijd

Heb je een nieuwe baan? Vaak heb je in de eerste periode een proeftijd. Tijdens je proeftijd kun je ontslagen worden. Je baas hoeft daar geen reden voor te hebben. Ook geldt je ontslag direct.

Mag ik ontslagen worden in mijn proeftijd?

Een proeftijd is bedoeld om te kijken of je nieuwe baan goed bevalt. Maar ook voor je werkgever om te bepalen of je inderdaad geschikt bent voor de baan en voor het bedrijf. Je werkgever mag je daarom ontslaan in je proeftijd. Hij hoeft je daarvoor geen reden te geven. Tenzij je daarom vraagt. In je proeftijd geldt ook geen opzegtermijn. Je ontslag gaat dus per direct in.

Wanneer geldt ontslag in proeftijd niet?

De lengte van je proeftijd moet altijd in je contract of cao staan. Als de lengte van de proeftijd niet goed is afgesproken en niet aan de wet of de cao voldoet, is de proeftijd ongeldig. Hier moet je op letten:

  • Duurt je contract 6 maanden of korter? Dan mag er geen proeftijd in staan.
  • Duurt je contract tussen de 6 en 24 maanden? Dan geldt er een proeftijd van 1 maand.
  • Duurt je contract 24 maanden of langer? Dan heb je 2 maanden proeftijd.

Ontslag nemen in je proeftijd

Je mag ook zelf ontslag nemen in je proeftijd. Je hoeft dan geen rekening te houden met een opzegtermijn. Let op: als je zelf ontslag neemt in je proeftijd, heb je mogelijk geen recht op een WW-uitkering. Neem daarom altijd contact met ons op, zodat we naar jouw situatie kunnen kijken.

Soms recht op WW-uitkering bij ontslag in proeftijd

Als je bent ontslagen in je proeftijd, dan heb je soms recht op een WW-uitkering. Je werkgever moet dan wel een schriftelijke verklaring geven waarom hij je ontslagen heeft.

  • Je uitkering kan in gevaar komen als:
  • Je ontslag je eigen schuld is. Bijvoorbeeld omdat je steeds te laat op je werk kwam.
  • Je zelf ontslag neemt tijdens je proeftijd. Je krijgt dan geen WW-uitkering.

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV Vakmensen ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict