Update cao overleg Arcadis ronde 3

Op 6 december hebben de vakbonden en Arcadis opnieuw overleg gevoerd. In dit overleg hebben we het koopkrachtverlies in Nederland en specifiek voor de Arcadis medewerker besproken. Reden hiervoor was het loonbod wat Arcadis heeft gedaan. Lees hier meer over de 3de onderhandelingsronde bij Arcadis.

Uitgangspunt

Het uitgangspunt dat Arcadis voor de onderhandelingen hanteert is dat het koopkrachtverlies voor een medewerker bij Arcadis vanaf januari 2022 uitkomt tussen de 0,8% koopkrachtverlies en 2.0% koopkrachtwinst. Dat hangt af van de inflatiestanden per 31 december 2023 en die zijn nog niet bekend. Arcadis is van mening dat zij de achterliggende cao-periode voldoende hebben gedaan om het koopkrachtverlies te beperkten.

In het vorige overleg hebben we Arcadis toegelicht wat er in 2015 is afgesproken bij de toenmalige cao onderhandelingen. In dit normeringskader staat dat voor de collectieve loonsverhoging gekeken wordt naar de Inflatie afgeleid van het CBS met een afwijking van 0,5%. Arcadis verweert zich hiertegen en beweert dat de hoge inflatie van 2022 gezien wordt als hyperinflatie en niet onder deze normale omstandigheden vallen. Daarbij blijft Arcadis erbij dat de collectieve en individuele loonsverhoging de inflatie dienen te compenseren.

Wat vinden wij als vakbonden belangrijk

Als vakbonden zien wij dat de inflatie over de achterliggende jaren hoog was. Gerekend vanaf 2015 heeft Arcadis zich de eerste jaren aan de afspraken gehouden rondom het normeringskader. Rond de hoge inflatiecijfers zijn de afwijkingen ontstaan en daar wringt nu de schoen. Een loonbod van 2% komt wat ons betreft niet in de buurt van wat wij vragen. Dat blijkt ook uit de reacties die we van velen van jullie hebben ontvangen. Daarnaast hebben we nogmaals aangegeven dat de individuele loonsverhoging echt een andere grondslag heeft dan de collectieve loonsverhoging. De collectieve loonsverhoging is van alle reacties die we ontvingen de basis waarop we de inflatie moeten compenseren. Wat ook terugkomt is dat de aandeelhouders mooie toekomstscenario’s worden voorgehouden, terwijl de medewerkers een matige loonsverhoging wordt voorgehouden. Verder komt ook naar voren dat Arcadis veel mensen opleidt voor de eigen klanten. Van diverse personen hebben we teruggekoppeld gekregen dat er veel mensen met een relatief kort dienstverband vertrekken.

Volgend overleg

Naar aanleiding van dit gesprek en de terugkoppeling die we hebben gegeven, hebben we Arcadis gevraagd om met een beter bod te komen. Arcadis onderzoekt hiervoor op dit moment de ruimte.
14 december staat een volgend overleg gepland.
Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. Mocht je nog iets aan mij door willen geven, je kan mij bereiken op 06 3020 5136 of reageer op deze mail naar j.honders@cnvvakmensen.nl

Cao-pagina

Het hele cao-traject is online te volgen en je kunt bij alle fases meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen:
Cao Arcadis | CNV Vakmensen - Architecten | CNV Vakmensen

Johann Honders
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 3020 5136
E j.honders@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren op dit bericht?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error